Lapisan bawah
Bahan A
- 200 gm tepung beras*
- 250 ml santan pekat*
- 450 ml air*
- 1 s/b tepung jagung*
- 150 gm gula caster
- 1 s/k garam
- 200 gm cendol @ 1 paket kecil-tapiskan,ambil cendolnya je
- Satukan bahan bertanda (*) dan tapis kedalam periuk. Masukkan bahan lain dibahagian A
- Masak bahan A sehingga naik wap (jgn sampai pekat sangat, sekejap sahaja atas api, guna senduk kayu utk mengacau. kacau sentiasa dan bila terdapat ketulan tepung disenduk kayu, tutup api dan guna hand whisk untuk ratakan adunan tersebut)
- Angkat dan masukkan cendol. Gaul rata
- Masukkan kedalam loyang 10 x 10 x 2 yang telah disapu dengan sedikit minyak dan dialas dengan plastik
- Kukus selama 25 minit
- Selepas masak, cakar-cakar dengan garpu
Bahan A
- 300 gm gula merah
- 50 gm gula castor
- 500 ml air
- 2 helai daun pandan-saya tambah
- 150 gm tepung gandum
- 1 s/b tpng jagung-saya tambah
- 3 biji telur
- 250 ml santan pekat
- 1/2 s/k garam
- Masak bahan A sehingga gula hancur dan sejukkan sebentar
- Satukan semua bahan B dan kacau sehingga sebati
- Masukkan bahan A kedalam B dan tapis dan masukkan kedalam periuk
- Masak sehingga naik wap (jangan pekat sangat, masak sekejap sahaja)
- Tuang keatas lapisan bawah dan kukus selama 30 minit
salam kak Yatie,
ReplyDeletepg2 kak dah tayang kuih talam, nampak menggiurkan..terliur sy dibuatnya..sure sedap ni..kita berkira2 nak buat talam cendol ni lah..tak pe pg ni juga kita menalam..
wahhh..kak yatie...talam cendol lak...cantik la..nmpak pun sedapp sangat...teror la akak buat....
ReplyDeletewah..wah... cantik je tersusun talam cendul tu.sedap benar buat sarapan...:)
ReplyDeleteminggu lepas baru jer makan talam cendol ni, mmg sedap...
ReplyDelete@Iza Akma
ReplyDeletewkmsalam, ni pun gara2 tergoda kat umah K.Am semalam, kebetulan ada stok cendol yg baru beli....apa lagi, teruskan projeklah...mmng sedap dan cantik permukaan talam cendol ni..cubalah..
@Mas
ReplyDeleteakak mmng suka kuih2 mcm ni..tu yg rajin dan suka buat kuih2 talam ...mmng sedap Mas talam cendol ni...
@Suzi
ReplyDeletecantik ke..mmng sedap talam cendol ni...
Assalam yatie ,cantiknya puding tuuu
ReplyDeletecantikla kak yatie...smooth je potongannye..mesti sedap ni.. nak mintakla 5 ketul...hehhehehe
ReplyDeletewah, nampak sedap la kak! huhu~
ReplyDeleteLatest entry: Kenapa ek???
Salam Yatie,
ReplyDeletepencuci mulut yg istimewa ni, tak pernah lagi akak rasa talam cendol ni
sedapnya talam cendol..sungguh menggodalah yatie...!!!
ReplyDeletesalam yatie...sedapnyeee talam ni.. dah beberapa kali nak buat tapi cendol tak dak kat kedai sini ..nak minta yatie buatkan seloyang...hihi
ReplyDeletemmg gojez klu kakyatie yg buat! perghhhh terliur dah berbakul2 nih!
ReplyDeletealahai kak yati semalm saya baru je buat talam seri muka ...hari akak tayang talam cendol lak...ish ...nak kena buat juga nih...nampak sedap sangat....
ReplyDeletesalam kak yatie, saya datang antar blk piring akak ni..memang sedap kuih talam cendol ni kak .saya dah pernah buat dah dulu...tapi nk buat lagi kena buat cendol pula coz x ada jual...tu yg jadi malas tu....saya tumpang mkn kuih yg akak buat ni dah la...hehe
ReplyDeleteSalam Yatie....memang sedap nampak ni... kalau lah dapat seketoi dua kan best.
ReplyDeleteTak terkata...apa lagi jika sifu kuih talam yang wat......er ada lagi ke kak? Sepotong boleh?
ReplyDeletesedapnyer...
ReplyDelete@Yati Ali
ReplyDeletemmng sedapkan talam cendol ni...suka rasa lemak manisnya..
@Chik Mimi
ReplyDeletewkmsalam, ini talam cendol Chik Mimi..mcm puding lapisannya kan..sedap talam ni..
@Mimiey.. (^-^)
ReplyDeletekalau setakat 5 ketoi tu, boleh sangat..nah akak bagi 10 ketoi...hehehe..kuih ni kena betul2 sejuk,barulah cantik di potong...guna pisau plastik ya..
@Sunah Mohammad
ReplyDeletebkn nmpk sedap je...rasanya mmng sedap..nnti akak singgah ya..tq sudi singgah sini..
@aidah
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap kak talam cendol ni..bolehlah cuba kalau teringin, wat separuh je klau takut tak abes..
@Ayu
ReplyDeletemmng sedap talam cendol ni...cubalah,mmng berbaloi...
@ilahjy
ReplyDeletewkmsalam, Yatie pun selalu mcm tu kak, time nak buat asyik takde je cendol tu..kebetulan Yatie beli 2 paket aritu...tu yg tak berlenggah2 lagi..sedap kak talam cendol ni..cubalah..
=buatkan utk akak, leh je..tapi jauhnya nak ngantor..hehehe...
@hana
ReplyDeletegojez ke..mekaceh Hana....kalau dekat mmng akak dah bagi kat Hana..mmng dpt seloyang besar talam cendol ni...akak bagi2 kat jiran gak..
@nur
ReplyDeletetalam serimuka tu mmng sedap...apa kata Nur cuba buat talam cendol pulak...sedap gak tau..cubalah..
@Nieza
ReplyDeletewkmsalam, akak dah lama teringin nak wat talam cendol ni..masa kat oberC lagi..masa tu pun kes malas nak wat cendol sendiri..skrng tidak lagi..hehehehe...macam2 ada kat Msia ni..mmng sedap talam cendol ni..
@HomeKreation
ReplyDeletewkmsalam, bukan setakat seketoi dua je Along...maunya nak 5 ketoi terus..mmng sedap talam cendol ni..cubalah..
@Ayu Safieza
ReplyDeletejngn cakap mcm tu..belum taraf sifu lagilah..mmng minat buat kuih2 talam ni....sedap talam cendol ni...tapi udah pinisssslah...sowwy ya Ayu...
yatie, kalaulah ada masa, say pon nak buat, tp hari minggu pun bz... oops, sy ada tag tuk awk :
ReplyDeletehttp://ayurashidah.blogspot.com/2011/01/e-eh-award-lagik.html
salam..k.yati..
ReplyDeleteem..nma sama lah kak...kak sedap lah talam cendol tu..dh lama nk wat..tp tak sempat...skg dh wat...em rasa lemak n manis...leh gemuk mkn hari2..he..he..
kak..jemput dtg umah mkn dgn yati/
thks kak...
As salam Yatie. Nak tanya, mcm mana Yatie simpan kuih ini, di luar atau di dalam peti sejuk.
ReplyDeleteas salam kak yati,blh bg sy tip cane nk wt lapisan bwh 2 biar talam nya serata...sy dh buat byk kali tp cendol sume naik ats dan bhgian bwh kosong.frust betul...sy dh msk ats api adunan 2 tp cendol ttp naik ke ats...blh tlg selesaikan masalah sy n....sy tgk talam kak yati gojes2 semuanya
ReplyDelete