Bahan-Bahan
- 3 biji cili hijau
- 3 biji cili merah
- 5 biji cili api
- 3 biji bawang merah
- 1 sudu makan belacan
- 3 biji limau kasturi (dibelah dua)
- 1 sudu makan minyak masak
- Garam dan sedikit gula
- Cili dipotong kecil, bwng di belah 2 dan ketepikan.
- Panaskan minyak dan gorengkan semua cili, belacan dan bawang merah sehingga layu.
- Gunakan api sederhana dan tutup kuali semasa menggoreng bahan2 tersebut.
- Masukkan bahan gorengan dan garam ke dalam lesung dan tumbukkan sehingga lumat.
- Masukkan ke dalam mangkuk dan perahkan limau kasturi.
- Sedia dihidangkan.
kak ilah selalu buat sambal mcm ni sejak kak ipar ajarkan.. mmg sedap... nmpk resepi kita hampir sama hari nii yatiee.. sayur bayam goreng cendawan butang segar.. ikan gelama masin dan masak pindang ikan kembung tambah 2 kali heheh nak jaga kolestrol taku tberat pula naik hehe
ReplyDeletewah sedap ni kak.. kalau makan nasi dengan sambal ni hilang diet saya kak sebab makan berpinggan2 hihihihi.. senang je leh la buat nanti
ReplyDeletesedap sambal ni,sy selalu wat gn rcp hana..methode sama jugak kn goreng dulu..pekena ngan ikan goreng perg sodap
ReplyDeletex penah cuba sambal cam gini..sedap makan dengan apa ye kak?ngan ulam2 ngam la agaknye ye...
ReplyDeletesalam..kalau tak silap, ni gambal belacan ala johor atau ala jawa. Memang sedap dan tahan lama.
ReplyDeleteSedapnya..... Tq for sharing ;)
ReplyDeleteKak Yatie,
ReplyDeleteNi dah macam sambal kat warong ayam penyet jer ni.. Ishh best kalau buat pedas2.. Nanti lepas makan, berlari2 anak ke tandas..heheheee..
emmmm sedapnya kalau makan dengan nasi panas kan. dah lama x makan sayur bening. arwah ayah suka makan sayur bening daun asin2.
ReplyDeleteSaya selalu buat sambal ni masa anak dara dulu kt kg..mmg sedap lawan dgn sayur bening dgn ikan kering..
ReplyDeleteSaya suka makan sambal ni dengan bubur nasi. Memang sedap!
ReplyDelete