BAHAN-BAHANNYA :-)
- 2 ekor ikan siakap sederhana besar- siang dan cuci bersih*
- Sedikit serbuk kunyit*
- Garam secukup rasa*
- Serbuk lada hitam*(*disatukan dan perap 20 minit)
- Garam dan gula secukup rasa
- Hirisan bunga kantan untuk hiasan
- 4 biji limau kasturi
- minyak masak secukupnya
- 5 tangkai cili merah
- 6 biji cili padi
- 1 kuntum bunga kantan
- 4 biji bawang merah
- 1 labu bwng besar (Yatie tambah)
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras
- Secubit belacan
- 1 camca besar udang kering, rendam dan toskan
- Ikan tadi digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan, letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga garing, guna api sederhana dan kacau selalu. Tambah garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali perahkan jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api....
- Curah sambal tadi atas ikan goreng dan hias dengan hirisan bunga kantan dan hidangkan segera...hmmm.
nak mencuba jugak la resepi ni...nampak sedap./
ReplyDeleteBunga kantan.... semalam baru dapat anak pokok bunga kantan... da lama nak tanam... harap dapat hidup dengan jayanya...
ReplyDeletedah ramai dah org up entry resipi ni.ehehehe.dh nk puasa puasa ni kan.nom3
ReplyDeletePergh merembes tengok gbr... tq for sharing!
ReplyDeleteassalam kak yati...ni ada aroma bunga kantan mmg syok mamam pinggan penuh rrr..
ReplyDelete