BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 ekor ikan kerisi, siang dan cuci bersih*
- Sedikit serbuk kunyit*
- Garam secukup rasa*
- Serbuk lada hitam*(*disatukan dan perap 20 minit)
- Garam dan gula secukup rasa
- Hirisan bunga kantan untuk hiasan
- 4 biji limau kasturi
- minyak masak secukupnya
- 5 biji cili merah (Yatie guna 1 cwn cili kisar je)
- 6 biji cili padi
- 1 kuntum bunga kantan
- 4 biji bawang merah
- 1/2 labu bwng besar (Yatie tambah)
- 2 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras
- Secubit belacan
- 1 camca besar udang kering, rendam dan toskan
- Ikan tadi digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan, letak dalam pinggan sesuai. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga garing, guna api sederhana dan kacau selalu. Tambah garam dan gula secukup rasa. Akhir sekali perahkan jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap. Rasa dan jika ok boleh matikan api....
- Curah sambal tadi atas ikan goreng dan hias dengan hirisan bunga kantan dan hidangkan segera...hmmm.
huwaaa..nangis tgk sambal mlm2 begini..lapar balik.nak cari nasi lah..hehe
ReplyDeleteWahhh umah ada ikan merah je ni sis.nak cuba esok.nyum3
ReplyDeleteSama lah kiter.. lapor balk tgk sambal ikan bunga kantan Yatie :) Blm pernah msk lagi huhuhu
ReplyDeleteAssalamualaikum akak..
ReplyDeletemmg menyelerakan tgk sambal ikan bunga kantan tu akak.. suka sgt kat haruman bunga kantan tu.. sudah pasti sgt sedap kan akak..
sedapnya kak ikan kerisi..lama tak makan...huhuhu...
ReplyDeletesedap ni yatie, ank2 pun tentu suka
ReplyDeleteDah dpt bygkan rasanya. Mmg saya suke sambl ada bunga kntn. Klu sambl ni , lpas akk kukus ikan, pastu siram sambl ni pun sedap sangt.
ReplyDeleteKak Yatie dear......
ReplyDeleteAssalamualaykumwbh kak, adoyai, tergoda abissss dgn lauk akak nih....pening2...mcm mn nak g wat groceries ni....hujan lebat dari smlam...hu3!!! Tumpang mkn lah kat rumah akak, heheheee..;)
sedapnya....aromanya tentu sungguh menyelerakan!
ReplyDeletemenyelerakan ...........
ReplyDeletemesti sedap .........
@anymz
ReplyDeletemeh kita makan sama2 kak..mmng sedap sambal mcm ni...
@Lydia Miza(Aidyl Azim)
ReplyDeletelagi sedap guna ikan merah tu..cubalah..
@Mama Hawa/Mama Nani
ReplyDeletecubalah mamahawa, yatie jamin mmng sedap punyerrr...mau bertambah2 nasi dan lauk..
@Diana @ Melley Mey
ReplyDeletewkmsalam, mmng harum je sambal bunga kantan ni..dah kenyang pun still nak tambah nasi dan lauk..sedap sangat..cubalah..
@quinnie
ReplyDeletemmng sedap ikan kerisi masak mcm ni...guna ikan lain pun boleh..
@EmbunRosaliza
ReplyDeletemmng sedap kak ikan masak mcm ni..semuanya suka..
@izahdaut
ReplyDeleteow guna ikan kukus pun sedap eehhhh, lenkali nak cuba pulaklah..suka bau bunga kantan tu...
@Ayu Safieza @ Humaira'
ReplyDeletewkmsalam wbt Ayu, tergoda ke..meh sini rasa sikit...kalau sedap esok bolehlah wat sendiri eehhh..
@Amie
ReplyDeletemmng harum dan sungguh sedap sambal ikan ni..cubalah..
@Roses_Leo09
ReplyDeletemmng sedap sangat..cubalah...