Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang ni kita layan belebat pisang pula. Sebenarnya lama dah daun pisang ni kat petiais, baru ni berkesempatan nak buat belebat. Masa balik kampung aritu, saya ambillah daun pisang ni kat umah mak dngn pisang2nya sekali mak bagi. Bila pisang dah mula masak, siaplah berderet2 menu pisang. Cekodok pisang dah buat, bingka pisang pun sudah, talam pisang pun sudah....dan kali ni buat belebat pisang pula. Sebelum ni saya pernah buat lepat/ belebat pisang di
SINI, jadi kali ni guna tepung beras pula. Bila guna tepung beras kuih lagilah lembut di buatnya...yg penting pisang mestilah banyak dan betul2 masak. Saya guna pisang kapas. Pisang ni kalau dah masak betul, mmng senang je nak buat kuih..bila nak lenyek pun senang dan cepat hancur. Oklah, jom kita semak resepi yg mudah ni....sambil taip resepi ni saya sambung makan belebat pisang...walaweiiiii sedap sangat...jom pakat2 buat belebat, itupun kalau ada pisang dan daunnya sekali...kalau takde tu, tangguh dululah yaaaaa..
Bahan-bahan (dpt 25 keping kuih...bergantung saiz kuih)- Daun pisang secukupnya- di layurkan dan di lapkan bersih
- 20/25 biji pisang kapas yg masak- dilenyek halus
- 1/2 cawan gula pasir
- 5 sudu besar gula melaka- di racik halus (gula merah pun boleh)
- 1 1/2 cawan tepung beras
- 1/2 cawan santan pekat
- secubit garam
Cara-Cara- Layurkan daun pisang secukupnya- utk resepi ni saya dpt dlm 25 keping kuih.
- Lenyek pisang sehingga hancur, masukkan gula pasir, gula melaka/ gula merah dan gaul sebati.
- Masukkan tepung beras, gaul lagi dan masukkan santan dan sedikit garam. Gaul lagi sehingga sebati.
- Ambil dua sudu besar adunan dan letak atas daun pisang yg sudah di layurkan.
- Daun dilipat menindih dan lipat kedua2 hujung dngn kemas spt membungkus nasi lemak.
- Didihkan air di pengukus, setelah mendidih, bolehlah kukus kuih selama 25 minit.
- Setelah siap bolehlah di angkat, sejukkan dan hidangkan.
As'salam Yatie
ReplyDeleteSedap betul kalau dapat makan belebat pisang dipetang2 ni, kena pulak dengan tehO panas..sedapnyaaa
selamat petang yatie,
ReplyDeletebila nampak pisang & tepung beras... teringat kuih nagasari...
sedapkan belebat pisang, dulu bonda selalu sediakan kami sarapan begini tapi tak guna tepung berasla...
sedapnya kak...lama tak mkn dan buat belebat pisang ni...kalau kat utara kami panggil lepat pisang.dok sini daun pisang beli yg frozen jer yg ada pun tu import siam punya...kalau dok kg senang kan.
ReplyDeleteAssalam yatie..belebat/lepat tu samakan nama je lain kan..
ReplyDeleteakak pun suka sangat klau dapat pisang kapas..pisang kapas paling sedap buat lepat ke..cekodok ke..lempeng dan talam..sebab ada aroma kan..wangi..
Assalam kak yatie,uii sedapnya lepat,kat sini mmg panggei lepat,dulu sy pon heran juga kuih apalah belebat nih,pastu lpas berblog baru lah tau,hihi..
ReplyDeletememang kesukaan akak kueh ni tau..tapi selalu beli je..sebab yang suka makan akak sorang je.anak2 ni kalau kueh mueh yang berbungkus daun pisang ni agak kurang sikit.tapi kalau pulut panggang tu suka pulak..:)
ReplyDeletelama tak buat belebat.. yg palig tak suka sebab nak kena cari daun pisang.. kalu beli selalu aje kena tipu.. yg kat luar tu molek bukan main tapi dalam semuanya tak leh pakai..
ReplyDeletenak kena balik rumah mak ni.. nak mengendeng daun pisang mak.. hihi
salam kak yatie.. sedapnya nampak.. macam rasa lepat pisang juga ke kak.. nampak sedap je..:)
ReplyDeletesedapnya kak..kita nak buat takde daun..nak bli kang tak habis, bazir lak..mahal daun tuh..*alasan...mintak sikit kak..hehe
ReplyDeletesalam kak yatie...org Kedah panggil Lepat Pisang.
ReplyDeleteKak yatie ada lagi tak. Dah lama tak makan. Malas nak buat sbb saya sorang je yang makan.
ReplyDeleteteringat masa kecik2 dulu mak selalu buat kuih ni sebab pisang banyak, memang sedap dan wangi jer bau daun pisang tu kena kukus kan T...hehehe ada lagi tak? akak nk seketoi...
ReplyDeleteAssalamualaikum akak..
ReplyDeletesedaaapnya... fav diana nie akak.... mengoda betul kuih tu.. dah lama diana x makan... teringin nak makan plak.. sedaaapnya...