Bahan-Bahannya :-)
- Mee kuning secukupnya, cuci dan celur 30 saat, toskan
- 400 gm udang sederhana besar
- 3 biji kentang (250 g), rebus dan lecek
- 1 cawan sos tomato
- 1/2 sos cili
- 2 camca besar sos tiram
- 1 camca besar gula perang
- 2 ketul kiub ayam "Maggi" atau
- 1 liter stok ayam
- 3 camca besar cili kisar
- Garam secukup rasa
- Minyak masak utk menumis
- 5 biji telur
- 2 pokok sawi putih, cuci dan kerat2
- 2 labu bawang besar
- 3 camca besar udang geragau/u.kering rendam 10 minit dan toskan- Saya guna udang kering
- 3 ulas bawang putih
- 1 hirisan nipis halia
- Hirisan daun sup/daun bawang
- Bawang goreng
- Tauhu, digoreng dan hiris
- Taugeh, dicelur (tak celur pun takpe)
- Panaskan minyak dalam periuk (atau kuali), tumis bahan kisar halus hingga wangi, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masukkan sos tiram, sos tomato dan sos cili, gaul rata. Masak sekejap.
- Tuang air dan masukkan kuib ayam (kalau guna stok ayam, tak payah guna kiub), kacau rata dan biar mendidih. Tambah kentang lecek, tomato, gula dan garam secukup rasa. Masak hingga mendidih.
- Perlahankan api, pecahkan telur satu perlahan dan masak atas api kecil hingga telur masak dan timbul. Tambah udang dan sawi, masak untuk 2 - 3 minit lagi, rasa kuahnya dan jika ok boleh matikan api. Jika suka kuah cair, boleh tambah air.
- Isi mee secukupnya dalam mangkuk, tambah taugeh, tuang kuah bersama isi2nya dan juga sebiji telur.
- Hias dengan hirisan tauhu, bawang goreng, daun sup dan daun bawang. Hidangkan panas2...
- Kalau rasa sukar, boleh cedok kuah ke dalam "non-stick pan" sebanyak 3/4 penuh jerang atas api kecil dan pecahkan telur sebiji, bila telur masak, alih ke dalam periuk yang berisi kuah tadi, buat hingga siap..
amboi...bukan main beso udangnya tu kak yati... terliur dibuatnya
ReplyDeletesedap & menyelerakan. bila nak buat ni
ReplyDeleteakhirnya jadi mee udang utk minum petang smlm ye yatie... puas hati msk sendiri anak2 boleh ulang2 mkn... tgk udang tu.. puas hati besar2...
ReplyDelete