Kek Lapis Kukus Cream Cheese (loyang 8x8x3inci)
BAHAN A
- 250 gm cream cheese
- 60 gm gula halus
- 1 biji telur
- 1 sudu besar air
- 1 sudu besar tpng gandum
- Pukul cream cheese bersama dngn gula hingga sebati.
- Masukkan telur diikuti dngn air dan tepung gandum. Pukul lagi dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar.
- 2 biji telur
- 1 cwn gula halus
- 1 sk vanilla
- sedikit garam
- 1/2 cwn air panas didih
- 1/2 cwn cwn susu segar/cair
- 1/2 cwn minyak jagung/masak
- 1 cwn tpng gandum*
- 3 sudu besar sebuk koko*
- 1 sudu kecil baking soda*
- 1/2 sudu kecil baking powder*(* bahan2 perlu diayak dulu)
- Pkl telur didalam bekas lain bersama gula sehingga kembang.
- Setelah kembang masukkan vanilla dan garam.
- Masukkan air panas,susu dan minyak.
- Setelah itu masukkan tpng gandum,b.soda, b. powder dan serbuk koko yg telah diayak dan gaul sebati.
- Biarkan sebentar dan bahagi pada 2 bahagian. Bahagikan pada 2 bahagian.
- Panaskan kukusan dan balut dengan kain penutupnya. Guna api sederhana je.
- Sapukan sedikit minyak/mentega di sekeliling loyang dan alas dngn kertas minyak.
- Tuang adunan coklat, tutup loyang dngn aluminium foil dan kukus selama 15-20 minit.
- Buka aluminium foil dan tuang adunan cream cheese diatasnya, tutup semula guna aluminium foil dan kukus selama 15 minit.
- Setelah itu tuang lagi adunan coklat selebihnya, tutup lagi guna aluminium foil dan kukus lagi selama 20 minit.
- Setelah benar2 sejuk, boleh potong dan hidangkan.
Wah.. sedapnyer.. Kalau saya ada alat untuk mengukus mesti saya dah try dah nih. terliur tgk kek tu. :)
ReplyDeleteAs'salam Kak Yatie ...
ReplyDeleteWahh ...!! Menarik yer~~
masuk list Nina ehh.. (entah bila lah nak dibuatnyerrr)
hehee
salam yatie...sedapnyaaaa!!Singgah malam2 kat sini lapar la pulak negok kek cream cheese ni...
ReplyDeleteAssalam kak Yatie, menarik dan cantik lapisan kek lapis kukus cheese akak ni..saya pun ada lagi stok cheese kalau rajin bolehla buat ni nanti..:)
ReplyDeletesalam kak yatie
ReplyDeletesedapnya, kalau kukus mesti moist je kan
Yatie,
ReplyDeletewalaupun aku wong German, tapi kalau kek yang berkrim cheese tu tetap aku pulun, namun mataku tetap juga tak berubah biru hijau ha ha ha hahhh
Salam Yatie..
ReplyDeletenie baru jgk nampak kek lapis kukus kat dapur nani..
nmpk mcm sedap n moist jer..
cantiknya lapisannya..
ReplyDeleteAs'salam Yatie
ReplyDeletesedapnya kek cream cheese ni ada lapisan koko lagi emmm..bertambah lagi sedap. k.ct belum cuba jadi kena cubalah ni eh hihi
Adusss sedapnyaaaa... K.Nor pon tayang cheese jugak... terlior dah ni...
ReplyDeleteYummy... saya suka kek kukus sebab dia lembut dan lembab sidikit... sedap jer lalu di tekak.. nak cuba juga lah kak yatie... mohon share resipi ye :D
ReplyDeletekak yatieeeee..i missss uuuu. lama daah tak menghuru hara kan kotak komen kak yatie nih. ikikiki... sya suke kek ni. mmg dari sini pun sumber resepi yg saya dpt. mekasih kak yatieeee ;-)
ReplyDeletesedapnya kak yatie...lia x penah cuba lagi resepi ni.. klu rajin insya'allah nak buatlah ptg ni.kebetulan ada lbh cheese kat peti ais tu...lbh buat muffin mlm.klu di biar lama rosak pulak nnti...
ReplyDeletesamalah kita yatie... suami lebih suka mkn makanan yang dimasak sendiri di rumah.. jd kenalah masak juga walau sesibuk mana pun.. hehe.. kdg2 tu.. stok bwg2 dan sayuran masih byk lagi.. husband tak top-up! memang takde chan nak ponteng masak2.. hehehehe...
ReplyDeletekek coklat kalau ada cheese pasti bertambah2 sedap...
salam kak...cantik sama besar je lapisan kek tu...terus teringin ;)
ReplyDeletebestnya resepi ni Yatieeeee. Kalaulah Ella ada masa, selapis demi selapis Ella buatkannya. Tapi tu la .. buat beria-ia. Mkn cuma bertiga. Harussss membulat 'tummy' saya nanti.
ReplyDeleteAs'kum Kak Yatie waduhh cantik hasilnya mengecurkan.. belum pernah mencuba.. Insyallah nanti nak cuba jugaklah.. dah banyak kali tengok ni..:)) tq kak Yatie cayangg
ReplyDeleteKak Yatie, Nur menjamu mata kat sini.. Hmm sedapnya...:D
ReplyDeletebest resepi ni, nti bole try..
ReplyDeletenak try..leh amik resepi ni ea..best nmpak
ReplyDeletesalam ziarah kak yatie. Apa khabar?
ReplyDeleteAssalam Yatie cayangggg...apa khabar? Sori la akak lama x berkunjung rasanya, x beron9 sgt sekarang ni..bz ntah apa2. Harap Yatie sihat2 je la yea... Rajin dia wat kek..kalau dekat, mesti akak dah mintak setengah loyang...skrg tgh cuti2 masak sikit..hb suh tgn akak ni rest betul2...haha
ReplyDeleteseronok singgah sini, ade jer resepi2 baru... ^__^
ReplyDeletesalam kak, saya nak bertanya, saiz cawan yg digunakan cth macam mana ya? boleh bg cth tak, krn cawan ada berbeza saiz. tq
ReplyDeletehye...nak tanya. cwn yg digunakan 2, cwn apa? klu xkebrtan, nak tau sukatan dlm sukatan metrik..senang ckit nak try. tq kak… :)
ReplyDeletenk try rini..hehe=)=)
ReplyDeleteGuna cawan sukatan yg ada jual kat pasaraya atau kedai kek
ReplyDeleteSaya baru lepas buat, ikut resepi tu, dalam masa sama sempat pulak tu buat sos black pepper!
Alhamdulillah..2 hari lepas ada try resepi ne....sedap la.. tq for the resepi...kita dah pos kat FB...nak try lain resepi plak pas ne..
ReplyDeletesaya dah try, memang sedapppp! :)
ReplyDeletethanks akak sbb kongsi resepi. kawan2 boleh la cuba, silap2 boleh buka utk order. heeee :)
Kak, vanilla tu esen vanilla ke?
ReplyDeleteymmm. sedapnya. hukss lapar. :(
ReplyDeleteNampak sedapla...bila nak cuba tak tau la. Asyiktengok gambar kek yatie je. Tak boleh tahan
ReplyDeletethanks yatie...saya dah cuba...sedap
ReplyDeleteboleh saya tahu cream cheese jenama cik pakai?
ReplyDeleteSalam, sis, saya mohon nak cuba ya :D
ReplyDeleteassalamualaikum kak yatie..waah..kemas betul layer yg akak hasilkan..mohon Cek Ah cuba resepi akak ni..rasa2 nk buat unt hari lahir anak tk berapa ari lagini..budak2 msti suka coklat dan keju kn kak yatie...
ReplyDeletenampak sedap...nak kena try nih....
ReplyDeletecawan saiz apa??dan sudu mcm mna??sya nak buat kek cheese ni...
ReplyDeleteSalam...kak yatie...tima kasih krn sudi share resepi yg sgt sedap nie...alhamdulillah sy dh cuba buat n jadi mcm yg akak buat...
ReplyDeleteAssalam... maksud sudu besar tu sudu makan ke atau ada yang lain lagi?
ReplyDeletenk tya,60 gram tu klu guna cawan berapa byk yer?
ReplyDeleteSEDAPNYA
ReplyDeletePINJAM RESEPI YE
TP NAK BUATNYA NTAH BILA
HAHA
sy pun sama...nak cuba buat resepi ni...mcam sedap jek
ReplyDeleteSy dah pon try buat kek ni....memang sedap
ReplyDeleteWah nampak sedap
ReplyDelete