Saturday, March 1, 2014

Apam Kampung Perisa Ros

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Mood apam kampung je minggu ni. Kali ni buat perisa ros dan pandan, tapi yg perisa pandan tak sempat ambil gambar dah habis.....mmng laris apam kampung ni. Pada peminat apam dulu2 ni, bolehlah buat dan pelbagaikan perisa ikut selera masing2 ya. Resepi mcm sblm ni, cuma tukar perisa je. Kalau berkenan tu, bolehlah cuba..




Bahan A
  • 2 sudu kecil rata yis mauripan
  • 1/4 cwn air suam
  • 1 sudu kecil gula halus
Bahan B
  • 2 cwn tepung gandum
  • 1/2 cwn gula pasir
  • 1 1/4 cawan air
  • secubit garam 
  • 1 sudu kecil perisa ros/sirap
  • 1 sudu kecil pewarna merah
Cara-Cara
  1. Satukan bahan A, kacau rata dan biarkan 5 minit atau sehingga berbuih.
  2. Satukan bahan B dlm mangkuk besar dan gaul rata.
  3. Masukkan bahan A tadi. Gaulkan, setelah sebati, tutup dan biarkan perap selama 1/2 jam.
  4. Lenserkan loyang  9x9x3 inci dngn sedikit minyak, gaulkan lagi adunan tadi sebati dan tuangkan adunan ke dlm loyang dan biarkan selama 1/2 jam lagi. Kukus adunan selama 40 minit.
  5. Biarkan kuih  betul2 sejuk barulah di potong dngn menggunakan pisau tajam dngn cara spt gergaji kedepan ke belakang supaya kuih tak kelihatan mampat.
  6. Sedap di makan bersama kelapa parut putih yg di gaul dngn sedikit garam.
**Selalunya saya gaul sebati adunan, kemudian perap 1/2 jam. Setelah setengah  jam, saya gaul rata lagi, barulah tuang dlm loyang yg telah di gris minyak. Saya perapkan lagi dlm 1/2 jam dan terus kukus dlm 40 minit. Saya buat mcm ni supaya apam ni naik cantik dan halus je texture nya. Kalau kita terus tuang kat loyang dan perap, kemudian kukus...apam naik tinggi tapi texture nya kasar. Terpulang pd selera masing2 ya.
** Jangan biarkan adunan apam terlebih naik, nnti apam rasa masam dan menurun bila di kukus. Kalau nak apam naik tinggi sikit, guna loyang 8 inci utk adunan ni.

2 comments:

  1. Aslmkm Yati. Kalau Liana nampak ni pasti dia terpikat dgn warna pink & kuih yg gebusy camni. Along bawa buah tangan kek green velvet sepotong utk Yati,.... mmmmmuah2

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails