Bahan-bahan :
- 150 gm tepong super fine/tpng kek/tpng gandum*
- 1 sudu kecil baking powder*(*di ayak bersama)
- 150 gm gula kastor
- 5 biji telor gred A
- 1 sudu besar ovalette
- 80 ml susu segar
- 80 ml minyak masak / mentega cair
- Perisa vanilla
- Coklat emulco
- Satukan gula, ovalette dan telor dalam mangkuk adunan. pukul hingga pekat dan gebu selama 5 minit dengan kelajuan tinggi (tapi ini terletak kepada kelajuan pengadun masing-masing).
- Perlahankan kelajuan dan masukkan susu segar, pukul lagi.
- Tuangkan minyak/ mentega cair berselang seli dngn tepung yg di ayak bersama b.powder kedalam adunan dan gaul dengan senduk sehingga sebati.
- Bahagikan adunan pada 2 bahagian, satu letak perisa vanilla dan biarkan plain, satu bahagian lagi letak coklat emulco. Gaul sebati semuanya.
- Sediakan tin pembakar bulat atau 4 segi ukuran 7 inci, griskan dasarnya dan lapik kertas serap minyak. Tuangkan adunan berasingan loyang dan bakar selama 45 minit atau hingga masak pada suhu 150 - 180 darjah celcius.
- Bila dah masak keluarkan dari oven dan telangkupkan kat atas redai kek... lebih kurang 5 minit... bagi mengelakkan kek kita kempis.
- Biarkan kek benar2 sejuk barulah di hias.
- 1 kotak cream cheese philadelphia (250gm)
- 1/2 cwn susu pekat manis- (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
- Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
- Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
- Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
- Masukkan dlm peti ais dlm 1-2 jam. Lepas tu baru potong
wah nanges tengok kek tu sedap huwaaaa...dah bookmark page ni, nak trylah buat ^^
ReplyDeleteSedapnyaaaa ... Tq kak yatie sudi berkongsi resepi. Mcm
ReplyDeleteKek span pandan yg akak tunjuk dulu tu tp lg aummmm yg no rupanya... Hihi
salam kak..
ReplyDeletewah, bestnya..menarik kek tu bila buat perasa coklat kan..kelainan sikit dari snow chez kek..
sedapnya..
ReplyDeletecantiknye kek...sedapnye
ReplyDeletesalam yati,
ReplyDeletemesti sedapkan kek ni. Rata2 tengok blogger2 masakan buat dah. Hati tersangat nak mencuba masih tak berkesempatan. insyaallah seblm puasa kena buat gak ni.
Mesti sedap bila dah salut dengan cream cheese. Aina nak try buat jugaklah sempena bufday anak 4hb Julai nanti.
ReplyDeleteCantik kek tu Yatie... yg penting air tgn ibu pasti kek jadi sedap, kann...
ReplyDeleteSalam akak..
ReplyDeleteHappy belated birthday kepada Mohamad Talhah.
nk tanya kak...di parut cheese kecil diparut dengan apa?
ReplyDeleteAssalamualaikum yati...aduhai..tergoda sungguh dgn kek yati ni...dah masuk list dah nnti bile free saya
ReplyDeletenak buatlah...nampak sedap kek ni ...wah encem mamat pegang kek tu....=)
Assalamualaikum Yatie...rindu lama x jenguk dapur Yatie...amboiiii sakan mak dia watkan kek tuk anak bujang yeaa... Selamat Hari Lahir untuk Mohamad Talhah, semoga sentiasa dalam lindungan Allah dan berjaya di dunia dan akhirat...ameen..
ReplyDeleteYatie, kombinasi menarik snow cheesecake tu...x muak ek..!
Assalamualaikum Kak Yatie.. Selamat Hari Lahir Muhamad Talhah.. Semakin kreatif Kak Yatie ku ini.. Sangat cantik kek ni.. :-)
ReplyDeletecantik kek kak yatie, ila copy resepi ye, nanti rajin nak cuba buat.. ;-)
ReplyDeletenanti rajin boleh cuba kek yg cantik & sedap ni..
ReplyDeleteterima kasih kak yatie sudi berkongsi resepi.. ;-)
Salam kak yati.. terima kasih sebab sudi kongsi resepi yg mabeles ni..dah try buat n family sy suka..lps ni boleh buat lg utk birthday anak mggu dpn..
ReplyDeleteSalam kak yati .sy dh try byk kli kek ni ..tq sbb sudi kongsi resepi ni ..mmg sedap ..mertua pn puji ..hehehe ..gmbira ny rsa ..tq sgt2 ..
ReplyDeleteSdapnye kak.. Yummy
ReplyDeletehari ni harijadi laki kita.....wat kek special ni.....mcm sedap jek....memang sedap!!!!!!!!!tqvm.........
ReplyDeleteSalam kak.. cream cheese tu klau nk letak susu segar ngan whip cream blh x?
ReplyDeleteSedapnyer kek span !!!!
ReplyDeleteRahsia kek -------> http://kekcoklatsedap.weebly.com/
Salam.sis..mohon copy resepi ni..tq sis..
ReplyDeleteSalam. Kek 2 bakar 2 2 sekaligus/ bakar 1 1?
ReplyDeletemohon share ye..:)
ReplyDeletesaya dh try buat kek ni masa bfday anak saya 6/12 lps alhamdulillah mnjadi.sedap & lembut kek tu mcm kt kedai...terima kasih k.yatie sudi bkongsi resepi....
ReplyDeleteSis, kalau kukus je boleh x?
ReplyDelete