Bahan-Bahan :
- 1/2 kg ayam (dipotong ikut suka dan digoreng 1/2 masak jika suka)
- 6 biji bawang merah (dihiris)
- 1/2 labu bawang besar (dihiris)
- 3 bawang putih (dihiris)
- 1 inci halia (dihiris)
- 1 batang serai (diketuk)
- rempah 4 sekawan
- sedikit daun kari
- 3 sb puri tomato
- 1 sb serbuk cili
- 2 sb rempah beriyani
- 2 sb rempah kari daging
- 4 biji tomato (dipotong kecil)
- Garam dan gula secukup rasa
- Minyak masak secukupnya
- 2 biji ubi kentang (dipotong)
- A ir secukupnya
- Panaskan minyak dan tumis semua bahan A hingga terbit bau. Satukan serbuk rempah, puri tomato dan serbuk cili di dlm mangkuk dan bancuhkan dengan sedikit air. Kemudian masukkan ke dalam bahan A tadi dan tumis lagi hingga pecah minyak.
- Masukkan ayam, ubi kentang dan air secukupnya. Gaulkan. Biarkan ia masak.
- Masukkan tomato, garam dan gula secukupnya.
- Hidangkan setelah masak.
kak yatie....
ReplyDeleteayam kashmir ni memang bestkan...
family mas pun suka...
colek ngan roti pun sedappp tau..
salam..
ReplyDeletebolehlah cuba untuk tenggahari ni..
As'salam Yatie
ReplyDeleteDah sampai Kasmir ker.. k.ct baru nak packing baju ni Yatie..hehehe. Pernah masak sekali makan dengan nasi hujan panas. memang sedap tak dinafikan pastu k.ct tambah buat acar mentah jer. laju makan tak ingat..hehehe
memang sedappp// saya pun dah try. tapi dah lama dulu la. cica ngan roti pun best
ReplyDeletewah sedap, dulu pernah try tapi sebab ada org tak berapa suka masakan berempah kat rumah, jadi sekali tu jelah masak nya =)
ReplyDeleteYatie, Shahrukh Khan mesti suka makan ayam ni kot...heeee
ReplyDeleteAssalamualaikum akak yatie..
ReplyDeleteayam nie mmg sedaaap.. semua ahli keluarga diana mmg suka sgt makan ayam kashmir nie.. jangan kata org kat rumah nie jer suka makan.. tp adik beradik diana pun suka.. sedaap!!
Assalam kak,sy dah byk ari nakkomen,baru taip bape perkataan,adeii dah ilang,rupanya kena klick tag reply,adeiii,nih baru tau kak,hehe..kashmir nih sy wat versi daging ritu,pastu ptg2 cicah ngan roti jala lak,ermm mmgsedap sungguh..
Deletesalam kak yetie...bestnya ayam kashmir, tp lagi best kalau akak dpt pos kat liza sikit....hihihihihi
ReplyDeleteada lg tak? kalau ada tapau ek.. takyah akak masak lauk arini, masak nasi jer dah cukup kan :)
ReplyDeletesalam kak..sedap nmpak ayam kashmir ni..ramai da wat ye..sy je lom terlaksana nk mencuba :)
ReplyDeleteasslam yatie,
ReplyDeletewaduh dah ramai yg mencuba lauk ayam ni ya..
kita juga masih belum lagi kan..hehe
nak kena beli tiket dulu lah ya..baru dapat merasa ayam kashmir ni..
lauk tak de santan barulah berkhasiat
ReplyDeleteWow bestnye..menyelerakan
ReplyDelete