Resepi kali ni saya C&P dari pakar masakan kita, sape lagi kalau bukan Mat Gebu tu. Terima kasih Mat berkongsi resepi yg best ni, izinkan akak kongsikan resepinya kat sini pula ya. Maaflah akak ada tokok tambah sedikit bahan2nya. Resepi asal menggunakan ikan masin kurau, kami sekeluarga pulak tak biasa makan ikan masin kurau tu. Biasanya kalau nangka masak mcm ni mesti campur dengan ayam tua/muda. BTW gulai nangka ni membuatkan saya makan lebih hari ni. Lepas makan nasi saya ambil semangkuk lagi gulai ni, ratah2 gitewww jeeee.....sedapnyaaaaaa...
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 kg nangka muda yang siap dikupas
- 1/2 ekor ayam muda, di potong kecil,cuci dan toskan
- 2 batang serai, dititik
- 1 keping asam gelugor
- 700 ml santan cair
- 300 ml pati santan
- Garam dan sedikit gula
- minyak utk menumis
- 1 labu bawang besar*
- 6 biji bawang merah*
- 4 ulas bawang putih*
- 1/2 inci lengkuas*
- 1 inci kunyit hidup*
- 3 biji buah keras*
- 1 camca besar ketumbar biji*
- 1 camca teh jintan manis*
- 1 camca teh jintan halus*
- 1/2 inci belacan*
- 5 biji cili merah*
- 3/4 camca teh lada hitam biji*(*dikisar halus)
- Nangka muda dipotong sederhana besar, cuci dan rebus dengan sedikit garam hingga nangka lembut sedikit. Toskan.
- Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga harum dan terbit minyak, masukkan serai dan kacau rata.
- Masukkan ayam yg telah di potong kecil dan tambahkan sedikit air. Masukkan nangka, gaul hingga nangka bersalut dengan rempah.
- Tuang santan cair dan masak hingga mendidih, masukkan asam gelugor, sedikit gula dan garam secukup rasa. Biar mendidih perlahan hingga nangka masak. Akhir sekali tuang santan pekat, kacau rata dan didihkan 1 - 2 minit.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan bersama sambal belacan dan nasi hangat, kalau ada ikan goreng pun sedappp!!!!
Assalamualaikum Yatie wahh kita pun suka gulai nangka ni, x kiralah masak lomak ke atau gulai kari mmg sdp ni, pekena pulak same ikan masin...adalg ke nak rasa semangkuk hehehe
ReplyDeletekak yatie...tengok pun dah menitik air liur ni...
ReplyDeletesedappnya gulai nangka muda ..
mas suka sangat..
mas pun serik kat beli nangka yg dah dikupas..
klu masak..mcm tak empuk2 kan..
geramm betoi..
selalunya klu balik kg baru minta mak masakkan..
masa tu..memang makan puas2..he3
Salam Yatie..nampak pekat kuah tu.. sedap nya
ReplyDeleteSalam yatie,nampak sedap sungguh.Kuning pekat kuahnya.
ReplyDeleteyum yum kak. ita ada nagka dalam tin tu.. nak yang fresh tak de.. huhuhuh ita pun suka ratah macam tu kak.. hilang program diet ye kak..:)
ReplyDeleteBestnya. Nangka fresh memang yang terbaik
ReplyDeletehaigoooo
ReplyDeletesedaaapnyeee
ish2
melelh air lioooq
Salam yatie..untungnya ada pokok nangka sendiri,leh makan fresh.Tp tang menyiangnya tu yg lemah sbb byk getahkan.
ReplyDeleteMmg nampak sedap gulai nangka berempah tu,sok2 klu beli nangka,leh try resepi ni.TQ
Salam. Apa khabar Kak Yatie? Sedapnya menu lauk kg..
ReplyDeleteAssalam yati..gulai nangka memang sedap..rasanya dari kecik dah kena bagi makan gulai nangka ni..macam2 cara masak..masak berempah..masak lomak cili api..campur dalam rendang daging..adui ai..yatei..teringin pulak..tapi nak kena tunggu nangka fresh..kalau beli dah siap kupas memang kurang sedap..
ReplyDeleteUwwahhh... gulai nangka berempah la pulakkk.. dapnyeeeee
ReplyDeleteya Allah... terliurnya akak Yatie........... bila baca Yatie kata ambik lagi semangkuk & ratah tu yg paling tak tahan tuh.. adeeiiiii bikin ngences.. hehe.. akak pun suka gulai nangka muda ni.. kat sini kalau nk beli mmg yg dah siap kupas je... mmg kalau terbeli nangka yg agak dah lama tu bila digulai akan terasa pahit2 sikit.. tak boleh lawanla dgn nangka yg fresh.. kalau teringin sgt.. kena pandai2 pilih nangka yg baru baru sedap.. sedapnyer.. ada nangka boleh try resepi ni..
ReplyDeleteAssalmualaikum Yati..
ReplyDeleteSedap nampak gulai nangka Yati ni pekat...
salam yatie
ReplyDeletekecur liurr nih!!! adoiiyaii dpt kt sy tu for sure sama jgk will ratah jerr....nyum2..kena carik nangka ler camni....(br ler rasa senangnya klu duk kmpg keliling rmh jer ade:))