Bagi saya mmng tak kisah, asalkan apa yg saya masak...suami dan anak2 menyukainya. Walau penat sedikit, tapi berbaloikan rasanya.
Bercerita pasal roti ni, saya ambil resepi dari Mat Gebu dan Mat ambil dari Mamafami yg mmng pakar membuat pelbagai jenis roti tu. Kalau tngk blog mereka berdua....jadi rambang mata...semuanya nak di buat dan di rasa. Terima kasih Mat dan MamaFami kerana berkongsi resepi roti yg lembut dan sedap ni. Izinkan saya kopipes kat sini plk ya. Malu rasanya nak tayang roti yg tak secantik Mat dan Mamafami...tapi kenalah tunjuk juga hasil air tangan sendiri....baru bestkan...Oklah jom kita semak resepinya..
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 140 ml air 1 biji telur, pukul sedikit
- 30 gram gula halus
- 1 camca teh garam halus
- 1 camca teh bread improver
- 250 gram tepung roti (high protein flour)
- 50 gram tepung halus (tepung gandum pun ok)
- 2 1/2 camca besar susu tepung
- 1 1/2 camca teh instant yeast
- 30 gram mentega
- Inti kegemaran (saya guna inti kacang merah)
UNTUK DOH :-
- Satukan semua bahan2 kecuali mentega dan inti, gaul hingga menjadi doh, tambah mentega dan terus menguli hingga mendapat doh yang lembut dan anjal, adunan agak lembut sedikit, boleh tabur sedikit tepung masa menguli. Bulat2 kan doh, letak dalam bekas dan tutup dengan plastik cling, perap 45 minit. KAEDAH LAIN :- Masukkan semua bahan2 kecuali inti dalam BreadMaker, pilih setting untuk DOH, tekan ON. tunggu hingga siap.
- Bahagikan adunan pada 6 bahagian (ini sebab mat buat 1/2 dari resipi diatas yeaa....) kurang lebih berat 55 gram 1 bahagian. Bulat2kan. Ambil 1 bahagian leperkan isi inti rosel 1 camca teh penuh, kemaskan dan bulat2kan. Leperkan sedikit, canai berhati2. Kelar 8 bahagian macam dalam gambar. Buat hingga siap.
- Susun dalam dulang pembakar yang telah disapu sedikit mentega. Biar 40 minit hingga naik, sapu dengan kuning telur, letak 1/2 bahagian ceri, bakar dalam oven pada suhu 190C selama 25 minit atau hingga masak. Sejukkan atas jaringan, boleh hidangkan...
akak sedih la kalau tengok gmbr roti kwn2 semua cantik2 n mnjadi tapi dah berapa kali akak buat roti, akhir2 ni sering bermasalah. agaknya sb tepung ke? dulu2 buat ok....
ReplyDeleteAssalam kak..
ReplyDeletecantik jer roti tu ...ada kismis lagi..
rasa nya pun tentu sedap
Salam kak yatie,
ReplyDeleteSuka tengok roti juga. tapi belum pakar menguli saya ni.. hehe. Mesti lembut roti ni. cantik hasilnya..
Salam
ReplyDeletePandai anak Yati promote masakan maknya pada kawan2.betul Yati seronok bila anak2 suka apa yg kita masak...tanda penghargaan...hilang letih..semangat nak masak lagi..
salam Yatie, waaah menggoda pulak tengok roti munger2..lama x buat pesen munger2 gini..hehee...Btw, halal eh smlm akak angkut resepi kuih lapis kacang hijau, dah kukus mlm td sampai kul 11.15 baru siap..huhuuu...nak makan pagi ni punya pasal....sedaaappp...cuma akak guna santan kotak Kara jek...xdalah nmpak berminyak cantik mcm Yatie tu...(*kes geram kalau nak beli kelapa jek, asyik xda...pastu penah bila beli, nak perah jek tengok2 dah berbau jek kelapa, nak masam daah...geram tul)
ReplyDeletesalam kak,
ReplyDeletemmg nampak soft aje..tp saya belom ada mood meroti arini...nak seketui bole kak? hehhehee
cantiknya roti akak..
ReplyDeletetukar ngan roti mas nak tak..he..he..
cantik betul roti tu kak.....seperti sekuntun bunya yang sedang mekar
ReplyDeleteassalam kak Yatie, cunnyer roti akak ni...tabikla kat akak.. uli tgn pun leh jadi gebus ni...ha nanti nk cuba jugalah....tapau lah 2 ketoi akak punya dulu ni...roti saya dh abis dh hehehe
ReplyDeletesalam kak.....
ReplyDeletenk tumpang minum ptg nih! bwk kopi skali.. hihihi... comey2 roti akak... mmg sedap roti nih... kite pong dah cuba...
Kak yatie..
ReplyDeleteLawa sangt dah kt mata saya roti k. Yatie tu..
Mmg bngga kan bila ank2 suka roti kite buat kan
as'kum..saya pembaca baru blog ni.suker tgk resepi best2.mmg seronok kan bila kita masak wlu pun simple tpi anak2 puji sakan.rasa bertambh rajin lagi nak masak macm2..hehehe
ReplyDeletesalam kak yatie..
ReplyDeleteComel rupa roti akak tu.. Terpikat terutamanya yg dah masak tu.. Berkilau nampaknya..Cam meleleh air liur pulak..
Wah! Banyaknya bun2 kat sini, nampak sedaap.
ReplyDeleteAir terjun kat atas tu cantik sungguh, saya suka sangat.
Keep up the good job & good luck ;)
kak yatie : sihat? hehe..klako ank2 akak eh..sama anak2 saya, buat donut herot2 pun g tayang kat kwn2 sklh, siap kongsi2 lagi, pastu pesan, esok nak bawak lebih,kawan nak..hihi..kdg2 malu tp mahu..huhu
ReplyDeletetang inti roti tu, kalau wat btk bunga2 tu, boh inti kelapa dia tak keluar ke? kcg takde, kelapa dah siap masak ni...
As Salam yatie, ada lagi ke roti? Terharunye anak2 promote masakan maknya...
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Yatie, wah comel betul roti akak..macam bunga..terliur Fie..nak rasa...tambah2 letak inti kacang memang suka sangat..
ReplyDeleteAssalamualaikum kak Yatie..comelnye roti akak macam bunga..terliur Fie tengok..sedapnye bila letak inti kacang..
ReplyDeleteas salam...slmt berkenalan yati...sy sharifah...suke tgok roti2 yg awk buat...sy pun baru blaja2 nak wat roti ni...sy amik resepi yer.....followlah sy juge...tq..bye
ReplyDeleteAssalam yatie,
ReplyDeleteroti..kita dah lama tak buat..
suka tengok teman2 buat roti, tapi jelous sebab tak dapat buat sendiri..hehe
yatie, kita ambik recipe talam nangka ..bila2 kita masukkan entry ya..
Assalamualaikum Yatie, senyum sorang2 akak bca crite anak Yatie..bangga dia ada mak yg rajin & suka masak, bukan semua mak2 yg reti msk. Aritu anak akak bwk lunch kat skolah, ada kwn dia kata mak dia x penah msk ayam msk merah kat rumah..bagi kita biasa je kan! Roti bunga2 ni betul2 cantik la, rasa dia dh tentu sedap!
ReplyDeleteBtw, thanks ya atas doa utk anak akak tu..Akak doakan juga Yatie hidup bahagia sentiasa disamping suami & anak2 yang tercinta..Amin
salam, cantik bun tu cam kat kedai bakeri je, kiranya setanding tu, tahniah.
ReplyDelete