BAHAN-BAHAN
- 1 kg ubi yg telah di parut
- 650 ml santan kelapa
- 100 g gula melaka, hiris halus
- 2/3 cawan gula pasir
- 2 helai daun pandan
- 1/2 camca teh garam
- 1 camca besar minyak sapi...
- Satukan santan, gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan.
- Kacau rata dan jerang atas api, kacau hingga gula larut (tak perlu mendidih), masukkan minyak sapi dan kacau hingga sebati.
- Angkat dan biar sejuk.
- Ubi dimasukkan ke dalam kain kasa dan perah, tadah air perahan tadi. Buat sikit2, hingga siap. Masukkan ubi tadi ke dalam bekas lain. Biarkan air perahan 20 minit hingga sagunya mendak.
- Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin dengan sedikit mentega dan alas dasar tin dengan aluminium foil, lebihkan aluminum tadi di kiri dan kanan tin, tujuannya senang nak tarik keluar kuih bila masak nanti. Ketepikan.
- Buang air perahan tadi perlahan2 sehingga tinggal sagunya yang mendak.
- Gaul dengan ubi tadi. Tapis santan tadi yang di masak tadi dan masukkan ke dalam ubi, gaul rata2 hingga rata dan mesra.
- Tuang dalam tin yang telah siap tadi dan bakar selama 1 jam 30 minit, hingga permukaannya kelihatan garing. Keluarkan dari oven, biar suam dan keluarkan dari acuan.
- Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.... Selamat mencuba...kalau rasa macam "susah"..beli jeee lahhhh!!!!...habis cerita....
Assalamualaikum Yatie...
ReplyDeleteBingka Ubi Sudah Terhidang Diatas Meja Ni...Bila Nak Jemput Makan...Hehehehe...Sedap3
Rajinnya memarut ubi tu..akak bab nak memarut tu yang rasa2nya malas sikit tu...tapi akak pun memang suka bingka ubi ni...
ReplyDeletedulu mak iwan selalu buat..hihihi
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeleteamboi rajin nyer yatie dah kukus pas tu bakar pulak... tapi colour dia mmg cantik kan yatie? nampak berkilat... dan buat ita terliur dah petang2 ni... ita mmg suka bingka ubi atau apa2 yg sewaktu dgnnyer... mmg sedap makan lalu aje sedar tak sedar dah tercabut jarum dacing... hihi
sedapnyer...
ReplyDeletewah.mcmm nk gi cabut ubi kayu skrg gak rasanye..sedap sgt nmpk tu kak oii
ReplyDeleteassalam kak...wah bingka pula...saya nk tapau yg corner lot dan garing2 tu kak...yg lain tak mau nk yg itu jer...ekekeke
ReplyDeletesalam kak....
ReplyDeletetima kasih yer kak atas doa dan ucapan utk danish... mudah2an doa dimakbulkan.. aminn...
kiter nih duk geram ketap bibir jer ngan menu2 yg berasaskan ubi... tak saba nk blk umah mak cabut ubi tepi rumah!
peberet mas kuih ni..
ReplyDeletetak pernah try buat lgi..
selalu mas beli jer..
nnti nk try wat gak...he..he...
nak sepotong kak..tergoda betul tengok bingka akak ni...
Assalamualaikum...
ReplyDeleteKak yatie pada pengamatan saya tekak family akak sama ngan tekak saya. oleh itu, apa kata kalau saya ambik cuti panjang pastu lepak kat johor. Time makan je saya pi ke rumah akak. Tettttt setuju tak?
assalam yatie..ni feveret hubby akak ni yatie..
ReplyDeletesedap kan?...
tapi buat masa ni tak berani nak makan..
takot angin..
tapi nak seketul kat sini dulu lah..
akak suka makan tapi tak pernah buat, hehehe
ReplyDelete@LinRosly
ReplyDeletewkmsalam, silalah jamu selera kak, mmng utk di makan bersama tu...
@Antan Bertingkah
ReplyDeleteK.Yus, Yatie tak parut ubi ni, Yatie blender je, pastu Yatie perah guna kain..air selebihnya buang dan ambil sagunya..tu je..mudahkan..
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedapkan bingka ubi ni, samalah selera kita...mmng cantik Ita ubi dikukus pastu baru bakar...tak bimbang ianya tak masak sepenuhnya...mkn setakat seketoi mana tercabut jarum dacing...hehehhe, ada2 je Ita ni...
@K.Nor
ReplyDeletemmng sedap kak bingka ubi ni...
@HaSue
ReplyDeletehah3....boleh cabut ubi kat kebun sendiri, jngn cabut kat umah jiran sebelah tau.....ngeeeeee..
@hana
ReplyDeletewkmsalam, sama2, mudah2an apa yg di hajatkan di makbulkan Allah..Aminn.
= Ciannya, sabor ya, tak lama lagi tu dah balik Msia..masa tu nak apa2 semuanya adaaaaaa...
@Mas
ReplyDeletesamalah selera kita, akak mmng cukup suka bingka ubi ni...kalau teringin tu bolehlah buat sendiri Mas....akak pun gara2 nak perabihkan ubi ni..
@Kak Sam
ReplyDeletewkmsalam, uwaaa..samalah selera kita, boleh je singgah umah akak bila turun Johor nnti....
@anymz
ReplyDeletewkmsalam, ciannya akak kena berpantang, takpe kak demi kesihatan...kalau setakat seketoi tu, boleh sangat..takpelah yatie bagi 2 ketoi ya...
Iwan,
ReplyDeleteKalau mak yg buat mmng sedapkan...
Nieza,
wkmsalam, boleh je....mmng akak simpankan sikit utk Nieza bahagian yg kerak2 tu....hehehhehe..
Kak Aidah,
sesekali buat sendiri mmng sedap kak...cubalah..
kak.. dullu saya penah bt.. saya belender jer ubi tu...
ReplyDeletetp bila masak ubi dia.. macam biji2.. x hancur semua... asa cam x sedap plak...hihi
klu kak sagat ubi tu x berbiji2 ke kuih dia...
Wawa,
ReplyDeleteUbi tu kena potong kecik2, pastu blender ubi dngn air sehingga betul2 halus...lama sikit blend....pastu tapis dan perahkan guna kain...mmng halus dan cantik...kalau blender sekejap, mmng terasa ubi tu kasar2...kalau tak percaya, cubalah lagi...akak dah bnyk kali buat mcm ni..ok je...
sedapnya...DTS pun baru buat bingka juga.. memang sedap. akak suka!
ReplyDelete