Friday, February 11, 2011

Bingka Ubi Gula Melaka

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua. Petang ni kita makan bingka ubi pulak ya. Ubi ni adalah lebihan dari ubi aritu. Separuh dah di rebus dan di makan bersama sambal colek pedas, kali ni saya buat bingka ubi. Bingka ubi ni kegemaran suami saya. Kalau bahagian yg garing2 kat tepi tu...ahaaa dia sajalah yg punya....sedap sangat hingga menjadi rebutan. Resepi ni saya ambil dari DTS, sape lagi kalau bukan Mat Gebu, mekaceh ya Mat resepi yg best ni. Sebelum ni dah pernah buat ikut resepi ni, mmng sedap sangat...boleh lihat DISINI. Kali ni saya ikut resepi yg sama juga....cuma caranya je berbeza sikit. Kali ni saya kukus dulu adunan tu dlm 30 minit dan saya bakar guna api atas dan bawah selama 40 minit, dan guna api atas je selama 20 minit. Biarkan betul2 sejuk barulah di potong ya, gunakan pisau plastik supaya kuih cantik dan licin potongannya.



BAHAN-BAHAN
  • 1 kg ubi yg telah di parut
  • 650 ml santan kelapa
  • 100 g gula melaka, hiris halus
  • 2/3 cawan gula pasir
  • 2 helai daun pandan
  • 1/2 camca teh garam
  • 1 camca besar minyak sapi...
CARA MEMBUATNYA
  1. Satukan santan, gula melaka, gula pasir, garam dan daun pandan.
  2. Kacau rata dan jerang atas api, kacau hingga gula larut (tak perlu mendidih), masukkan minyak sapi dan kacau hingga sebati.
  3. Angkat dan biar sejuk.
  4. Ubi dimasukkan ke dalam kain kasa dan perah, tadah air perahan tadi. Buat sikit2, hingga siap. Masukkan ubi tadi ke dalam bekas lain. Biarkan air perahan 20 minit hingga sagunya mendak.
  5. Panaskan oven pada suhu 180C, lenser tin dengan sedikit mentega dan alas dasar tin dengan aluminium foil, lebihkan aluminum tadi di kiri dan kanan tin, tujuannya senang nak tarik keluar kuih bila masak nanti. Ketepikan.
  6. Buang air perahan tadi perlahan2 sehingga tinggal sagunya yang mendak.
  7. Gaul dengan ubi tadi. Tapis santan tadi yang di masak tadi dan masukkan ke dalam ubi, gaul rata2 hingga rata dan mesra.
  8. Tuang dalam tin yang telah siap tadi dan bakar selama 1 jam 30 minit, hingga permukaannya kelihatan garing. Keluarkan dari oven, biar suam dan keluarkan dari acuan.
  9. Sejukkan sepenuhnya sebelum dipotong.... Selamat mencuba...kalau rasa macam "susah"..beli jeee lahhhh!!!!...habis cerita....
**Saya kukus dulu 30 minit dan selebihnya saya bakar....mmng cantik sekata warna ubi tu.

25 comments:

  1. Assalamualaikum Yatie...

    Bingka Ubi Sudah Terhidang Diatas Meja Ni...Bila Nak Jemput Makan...Hehehehe...Sedap3

    ReplyDelete
  2. Rajinnya memarut ubi tu..akak bab nak memarut tu yang rasa2nya malas sikit tu...tapi akak pun memang suka bingka ubi ni...

    ReplyDelete
  3. salam yatie,
    amboi rajin nyer yatie dah kukus pas tu bakar pulak... tapi colour dia mmg cantik kan yatie? nampak berkilat... dan buat ita terliur dah petang2 ni... ita mmg suka bingka ubi atau apa2 yg sewaktu dgnnyer... mmg sedap makan lalu aje sedar tak sedar dah tercabut jarum dacing... hihi

    ReplyDelete
  4. wah.mcmm nk gi cabut ubi kayu skrg gak rasanye..sedap sgt nmpk tu kak oii

    ReplyDelete
  5. assalam kak...wah bingka pula...saya nk tapau yg corner lot dan garing2 tu kak...yg lain tak mau nk yg itu jer...ekekeke

    ReplyDelete
  6. salam kak....
    tima kasih yer kak atas doa dan ucapan utk danish... mudah2an doa dimakbulkan.. aminn...

    kiter nih duk geram ketap bibir jer ngan menu2 yg berasaskan ubi... tak saba nk blk umah mak cabut ubi tepi rumah!

    ReplyDelete
  7. peberet mas kuih ni..
    tak pernah try buat lgi..
    selalu mas beli jer..
    nnti nk try wat gak...he..he...
    nak sepotong kak..tergoda betul tengok bingka akak ni...

    ReplyDelete
  8. Assalamualaikum...
    Kak yatie pada pengamatan saya tekak family akak sama ngan tekak saya. oleh itu, apa kata kalau saya ambik cuti panjang pastu lepak kat johor. Time makan je saya pi ke rumah akak. Tettttt setuju tak?

    ReplyDelete
  9. assalam yatie..ni feveret hubby akak ni yatie..
    sedap kan?...
    tapi buat masa ni tak berani nak makan..
    takot angin..
    tapi nak seketul kat sini dulu lah..

    ReplyDelete
  10. akak suka makan tapi tak pernah buat, hehehe

    ReplyDelete
  11. @LinRosly
    wkmsalam, silalah jamu selera kak, mmng utk di makan bersama tu...

    ReplyDelete
  12. @Antan Bertingkah
    K.Yus, Yatie tak parut ubi ni, Yatie blender je, pastu Yatie perah guna kain..air selebihnya buang dan ambil sagunya..tu je..mudahkan..

    ReplyDelete
  13. @AZLITA AZIZ
    wkmsalam, mmng sedapkan bingka ubi ni, samalah selera kita...mmng cantik Ita ubi dikukus pastu baru bakar...tak bimbang ianya tak masak sepenuhnya...mkn setakat seketoi mana tercabut jarum dacing...hehehhe, ada2 je Ita ni...

    ReplyDelete
  14. @HaSue
    hah3....boleh cabut ubi kat kebun sendiri, jngn cabut kat umah jiran sebelah tau.....ngeeeeee..

    ReplyDelete
  15. @hana
    wkmsalam, sama2, mudah2an apa yg di hajatkan di makbulkan Allah..Aminn.
    = Ciannya, sabor ya, tak lama lagi tu dah balik Msia..masa tu nak apa2 semuanya adaaaaaa...

    ReplyDelete
  16. @Mas
    samalah selera kita, akak mmng cukup suka bingka ubi ni...kalau teringin tu bolehlah buat sendiri Mas....akak pun gara2 nak perabihkan ubi ni..

    ReplyDelete
  17. @Kak Sam
    wkmsalam, uwaaa..samalah selera kita, boleh je singgah umah akak bila turun Johor nnti....

    ReplyDelete
  18. @anymz
    wkmsalam, ciannya akak kena berpantang, takpe kak demi kesihatan...kalau setakat seketoi tu, boleh sangat..takpelah yatie bagi 2 ketoi ya...

    ReplyDelete
  19. Iwan,
    Kalau mak yg buat mmng sedapkan...

    Nieza,
    wkmsalam, boleh je....mmng akak simpankan sikit utk Nieza bahagian yg kerak2 tu....hehehhehe..

    Kak Aidah,
    sesekali buat sendiri mmng sedap kak...cubalah..

    ReplyDelete
  20. kak.. dullu saya penah bt.. saya belender jer ubi tu...
    tp bila masak ubi dia.. macam biji2.. x hancur semua... asa cam x sedap plak...hihi
    klu kak sagat ubi tu x berbiji2 ke kuih dia...

    ReplyDelete
  21. Wawa,
    Ubi tu kena potong kecik2, pastu blender ubi dngn air sehingga betul2 halus...lama sikit blend....pastu tapis dan perahkan guna kain...mmng halus dan cantik...kalau blender sekejap, mmng terasa ubi tu kasar2...kalau tak percaya, cubalah lagi...akak dah bnyk kali buat mcm ni..ok je...

    ReplyDelete
  22. sedapnya...DTS pun baru buat bingka juga.. memang sedap. akak suka!

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails