Bahan-bahan ( loyang 9x6x3 / 8 inc )
- 4 biji telur - A yang sejuk dr petiais
- 3/4 cawan gula halus/perang (180g)
- 1 1/2 cawan tepung gandum (180g) - diayak
- 3/4 sk baking powder
- 1/2 sb penuh ovallete
- 1/4 sk garam
- 7 1/2 sb susu sejat (120g)
- 1 sk esen vanilla
- 1/3 cawan minyak jagung/mentega cair (80g)
- 3 atau 4 pewarna pilihan
- Panaskan kukusan.Loyang dialas kertas dan digris.
- Satukan kesemua bahan2 ke dalam mangkuk mixer kecuali minyak dan pewarna dan pukul hingga kembang.
- Masukkan minyak dan kacau perlahan2 hingga adunan sebati.
- Bahagi adunan kepada beberapa bahagian dan warnakan dengan warna2 pilihan.
- Bubuh adunan berselang-seli warna ke dalam loyang hingga habis.
- Tutup loyang dengan alum. foil yg digris dan kukus selama 45 min. atau hingga kek masak.
- Buka segera alum.foil tadi dan biar kek di dalam loyang 5-10 min dan terbalikkan atas redai kek untuk disejukkan.
- Setelah sejuk,potong dan hidangkan.
kak... ayu save resepi..
ReplyDeletetleka dek warna pelangi u menyerlah..
nk buat,.. mudahan mjadi.. amin
wahh nampak sedap. nnti boleh try ni.
ReplyDeleteKak, Ety nak ucap terima kasih pada akak sbb dgn kehadiran blog ni, Ety boleh kongsikan resepi2 kek dan apam yg best2 dgn mak Ety. thank you Kak Yatie :D
Salam akak..ari nie saje ct cuba 2 resepi dr blog akak.baru je siap kek kukus serawak tuh..arap esok sempat post kat blog ct..selalu entry tertangguh..
ReplyDeleteSalam perkenalan drp cr
cantiknya kaler pelangi kek Kak Yatie ni tergoda tau, apa2 pun saya ambik dulu resepinya ya.
ReplyDeletecantik la warna kek nie..msti sdp..lapo la~ huhu
ReplyDeletesalam dek yatie..wahhhh amat tercantik kala mala nie terang menderrang ..kak ilah jaga awal pagi jam 2 pagi ni tak leh titooo hari ni birthday anak menantuu kita ya... dekat 2 dgn aniversry kak ilah ..hehe..dah besar2 anak2 kita kan yatie... maksudnya kita makin...tuttttttt huhu
ReplyDeleteAslmkum kak yatie.
ReplyDeleteSuka plak tgk colour dia yg mcm pelangi tu. Menarik betul. Copy resepi dl. Nak mtk, kompem dah habis. Kn bwt sendiri la. Huhhuuhuhu. . :)
salam kak yatie
ReplyDeletecantiknya, nanti2 boleh lah try, menarik betul kejadiannya
salam Yatie..
ReplyDeleteWow! cantiknya warna kek yatie ni.. adoiii.. tergoda ita..
tak sabar nak cuba!
Ayu neyyy..... koyo mbakyu ney seng nggawey...
ReplyDeleteSalam yatie aduh cerianya kek nie...cantik..:-)
ReplyDeletesedapnya menarik warnanya..nak cikit
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Yatie.. Cak cak saya datang ni..Aduhai saya pun tertarik dgn warnanya.. rasa macam nak sepotong je haha nampaknya kena wat sendrik la ni kan.. ;)
ReplyDeletefu yo kak, antiknya warnanya..
ReplyDeletecantiknye..meriahnye..sedap nye
ReplyDeletenampak sedap dan colornya sgt menarik.
ReplyDeleteassalam yatie, cantik n ceria je kek tu, ptt la hamka kata lawooo, mmg lawa pun, akk nk tanya kaler purple tu brand apa ya, cantik sangat,
ReplyDeletecantiknyaaaaaaaaaaaaa kaler dia!
ReplyDeletesalam rindu yatie..woww cun sehh kek tuh..sayang rasa nk ngaap..hehe!
ReplyDeleteAssalamualaikum... Waduh... Cantik la, nak amik recp ye nanti leh la cube. Nak tanya klu susu tu ganti ngan santan n minyak tu ganti ngan minyak masak biasa jer leh tak?
ReplyDeleteSalam Yatie.Cantik belang2 kek tu....ceria warnanya..pilihan warna yg menarik....nengokpun rasa tak sabar nak mkn....
ReplyDeletecantiknya kak Yatie...sayang rasanya nak makan...
ReplyDeleteYatieeeeee...rajinnyaaaaa....muaahh muaahh pipi tuh...nak sikit kek ni eh...cantik tul kalernya, striking jer... Kalau dekat sure akak sambar sepotong ni ha... ^__^
ReplyDeleteAs'kum Kak Yatie. waduhhhhhhhhhhhhh meriah benerr kelernya i suka lerrrr... ni yang tak tahan ni... haduhhhh... bener2 cantik deh!
ReplyDeletesalam gan ...
ReplyDeletemenghadiahkan Pujian kepada orang di sekitar adalah awal investasi Kebahagiaan Anda...
di tunggu kunjungan balik.nya gan !
mmm...mnrik nye...mintak izin copy resepi ye kak...
ReplyDeletemmg nmpk menarik warna kek ni..mesti sdap..nk try buat gak la..tp cmne leh jdi lapisan2 tu..
ReplyDeleteyatie....nak tanya ni....guna pewarna brand ape ekkkk....cantik sangat colour nye....
ReplyDeletecantiknye.. pasti sedap... malam nie nak try buat... minta izin amik resepi nie ek...
ReplyDeleteTq resepi. Nak kene cube ni. Harap2 menjadilah.
ReplyDeletesedapnya..teringin nk buat...tp boleh ke kalau tk guna ovallete atau bahan lain sebagai gantinya?maaf..psal jakim mengesahkn ovallete bahan yg dikira subahah...harap dapat bantu...
ReplyDeletesedapnye
ReplyDeletenak wat warna putih tu mcmana eak.
ReplyDeletenampak sedapnya kak.... sedapnya. copy resepi ea.. letak dlm words. kot kot nak buat nanti. hehe. thanks. =)
ReplyDeletenampak sedap nk try buat ;) makan2 juga kesihantan kecantiikn juga harus di titik berat kan sila la kwn2 jenguk ke blog saya :) az-zahra-beauty.blogspot.com
ReplyDeleteKek yg cantik, sya dah cuba buat. Memang sedap n gebu . But sya guna scs butter , lagilah terangkat
ReplyDeletewahh gebu dan nampk sedap... nak cuba lah
ReplyDeletesalam. kak yati thanks sbb share kek ni. saya dh cuba buat resepi akak ni ms raya tahun lps alhamdulillah menjadi mmg cantik dan mak saya pun suka sebab rasa dia sedang2 tak manis sangat.
ReplyDeleteCuma adunan dia ni saiz dia kecik sket so mcm x ckup gtu hehe.. akak boleh x agk2 kalau sy nk jadikann kek ni lg besar so saya double kan bhn2 kat atas tu? e.g telur 4 bj so sy wt 8 bji and so on..aka rs boleh x?nk cube gandakan cmtu tp takut x naik or x jd..
Tq resepi ni..mudah n sdp..1st time buat terus jd..sukasuki ;-)
ReplyDeletemohon share yap.:)
ReplyDeleteMohon share yap..sedap plak tgk kek ni..:)
ReplyDeletesaya buat xjd lembab..huu..kek akak nampak moist je..akak 80gram mntga cair tu,timbang mentega dlu ke,cairkan dlu bru timbang?
ReplyDelete