Ok resepi ni simple je mcm resepi kek butter yg lain tu. Biasanya saya buat letak ovallete sikit supaya kek ni lembut dan cantik je takde menggunung tengahnya. Kek ni juga boleh ditukar pada perisa lain, jadi namanya kenalah tukar juga. Ada yg berkenan ke....kalau nak merasa tu, kenalah cuba sendiri...jom semak resepinya.
Bahan-Bahan (loyang 8x8 inci)
- 250 gm butter
- 1 cawan gula kaster (1/4 cwn dan 3/4 cwn)
- 1 sudu kecil ovallete
- 5 biji telur gred A (asingkan kuning dan putihnya)
- 2 cawan tepung superfine/tpng gandum*
- 1 s/k baking powder*(* di ayak bersama)
- 100 ml santan pekat
- 2 sudu kecil perisa pandan/pandan emulco
- sedikit pewarna hijau
- sedikit kelapa kering-utk tabur atas kek
- Pukul putih telur bersama 1/4 cwn gula kaster hingga ringan. Ketepikan.
- Sementara itu dlm bekas lain,pukul butter,ovallete dan 3/4 cwn gula kaster sehingga kembang dan putih.
- Masukkan kuning telur satu persatu dan pukul sebati.
- Masukkan pandan emulco/perisa pandan juga pewarna hijau.
- Masukkan tepung berselang seli dengan santan. Kacau rata sehingga adunan betul2 sebati.
- Masukkan adunan putih telur dan gaul kaedah kaup balik.
- Sediakan loyang yg telah dilapikkan kertas minyak. Sapu sedikit butter di sekeliling loyang.
- Tuang adunan ke dalam loyang, ratakan dan hentak2kan 2 kali. Taburkan kelapa kering di atas kek.
- Bakar selama 1 jam atau sehingga kek masak. Guna api atas dan bawah 180c dan letak dirak tengah.
- Setelah masak, angkat dan sejukkan diredai kek. Setelah sejuk, bolehlah dipotong dan hidangkan.
salam yatie...atie singgah malam.lapar lak negok kek pandan kelapa tu :D
ReplyDeleteAs'kum Kak Yatie cayangg... wahhh baru nak tutup PC ternampak kek pandan kelapa Kak Yatie ni sha memang suka kek yang ada kelapa... best ni... Insyallah kali ni tak nak tangguh lagi.. nak kena buat jugak! Insyallah entah bilalah agaknya tu.. tq ya kak Yatie cayangg dia muahzzz
ReplyDeletewahhhhh!! mesti Hamka suka..
ReplyDeleteSalam Kak Yatie..
ReplyDeleteGebus nampaknya kek tu..saya ambil resepi nie ye.
kek pandan dh pernah makan..kek pandan kelapa jer belum...tp tgk kek ni lembuttt nyer...mesti sedappp ni...
ReplyDeletemakkk aihhh terliuuuurrrr dibuatnya
ReplyDeletebtw dah follow sini
http://zaidatulaznishamsuddin.blogspot.com/
Assalam Yatie.
ReplyDeleteSaya pun suka kuih yang color hijau.Gebu dan sedap nampak kek pandan ni.
As'salam Yatie
ReplyDeletesukanya tengok kek yang gebu ni, ditambah aroma pandan lagi. pasti wangi satu dapur masa tu kan. k.ct pun suka kek2 yang lembut macam ni makan pun laju aje habisnya :)
pasti k.ct akan cuba Insya'Allah :)
asslm Kak Yatie...sukanye tgk kek pandan tu..nmpk sgt gebuss n sedap la...QH nk amik yer resepinye
ReplyDeleteAssalam yatie,
ReplyDeletecantik dan gebu aje kita tengok kek pandan yatie ni..
confirm sedap ni..nak masuk list lah thanks yatie for sharing ya..
Salam.. Terima kasih Kak Yatie atas sokongan moral dari akak..
ReplyDeleteErm.. actually nama saya, Nur bukan Sue.. (mungkin akak tersilap kot)
Sedap nampak kek pandan ni.. Bila2 nanti boleh cuba..
Saya kena berehat dulu dari projek mengekek. Tak afa org nak makan
ReplyDeleteAssallamualaikum kak Yatie..
ReplyDeleteKak, cam kek span pun ada gak rupa kek akak ni. Suker kaler2 hijau ni.. Ada kelapa lagi.. Teringat pada kegemaran mak di kg. Mak Naz suka sekut yg ada letak kelapa kering. Kalau kek tak taulah dia suka ke tak tp rasanya cam suka jer..
Bestnyer kek nie..ct nk kena cuba gak nie
ReplyDeleteSalam yati.slmt berhujung minggu.kek hijau....kek Hamka dan mamanya ni...menarik letak santan...kekpun nampak lembut je..
ReplyDeleteSalam Kak Yatie... Walla... Pandan dan kelapa memang serasi... Dah terbau2 dah kek nie... :)
ReplyDeleteKak Yatieeeee...........
ReplyDeleteAssalamualaykumwbh.....looks yummy....waaa....errr, do I sound familiar...ingat lagi? hahahaha...missed u kak. Baru dpt BW ni....
wah nampak sedap kek kelapa ni.
ReplyDeleteAsslm kak Yatie...gebusnya kek akak ni...kak Yatie nk tanya sikit boleh...kek lapis kukus lapis creamcheese tu kat resepi baking powder 1/2sk, soda bicarbonate 1sk ye... memang mcm tu ke atau terbalik ye kak...
ReplyDeletegabunya kak...cantik la bila letak kelapa kering...jadik menarik rupa keknya...:)
ReplyDeleteassalam yatie..
ReplyDeletedulu2 zaman anak dara selalu buat kek pandan.. rindu pulak nak mkn kek pandan.. tak tak pasti resepi ni sama tak dgn resepi kek pandan yg dulu2 tu... resepi lama dulu entah kat mana peginya..
salam yatie..
ReplyDeletenampak sedap ajanya...bolehkah akak tanya apa tu ovallete ??? akak duduk di luar negeri.. ={{