Thursday, June 14, 2012

Pengat Keledek Oren dan Candil

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang ni layan pengat keledek oren dan candil. Macam klakor je sebut candil tu kan. Tak kisahlah, dah mmng namanya macam tu, yg penting sedap. Bubur ni sesuai dibuat minum petang dan ianya sesuai juga buat juadah berbuka puasa. Kalau saya mmng wajib ada bubur/pengat utk juadah berbuka puasa. Sebenarnya nak buat pengat labu, tapi malas pulak nak kupas kulitnya tu, nak cepat punya pasal...guna jelah keledek oren ni. Lagipun dah kena tegur dngn suami, kalau tak diapa2kan keledek tu...bertunaslah ia...he3..macam dah biasa je tngk keledek saya bertunas. Biasalah kalau beli barang tu, semua2 nak dibeli. Kadang tu sampai tak sempat nak diapa2kan dan tak elok jadinya. Oklah jom semak resepi sempoi2 ni.


Bahan Utk Candil

  • 2 cawan tepung pulut
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • sedikit garam
  • 1 cawan air- tuang sikit2 utk uli tpng jadi doh yg dikehendaki
  • Air secukupnya= utk merebus bubur candil

2 ketul keledek oren, kupas dan potong dadu besar-rebus hingga empuk dan toskan

Bahan Kuah

  • 1 cawan santan pekat
  • 2 cawan santan cair
  • 1 ketul gula melaka=racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
  • 2 helai daun pandan
Cara-Cara

1. Rebus keledek sehingga empuk. Bila dah empuk, angkat dan toskan.
  1. Sementara itu campurkan tepung pulut, tpng gandum dan sedikit garam ke dlm mangkuk.
  2. Campurkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
  3. Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
  4. Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
  5. Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair dan santan pekat, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
  6. Masukkan bebola candil tadi, keledek dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
  7. Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.

12 comments:

  1. Salam Kak Yatie..bubur nie bulan puasa mmg x miss buat..suka sgt.

    ReplyDelete
  2. ptg2 cmni layan pengat pun bestkan...telan air liur dh ni...

    ReplyDelete
  3. leleh air ku kak....mintak semangkuk...~ buat juadah buka dipetang hari nie kak....hehehe....

    ReplyDelete
  4. Kak yatie..nampak menyelerakan sungguh bubur tu..macam dah lama tak makan bubur/pengat. huhu...
    candil tu kalo buat kecik2 mmg best..kalo sy buat memula je kecik..candil versi baby n kanak2 gitu.dah ujung2 tu versi mak bapak candil jdnya,nak cepat siap.haha

    ReplyDelete
  5. sedap...liat2 yang candil tu yg ralit...

    ReplyDelete
  6. As'kum Kak Yatie cayangg waduh sedapnya bubur candil tu memang nama dia gitu ek? heee.. memang best ni makan waktu musim panas.. hmm lama dah tak makan...

    ReplyDelete
  7. Salam Yati.belum pernah buat bubur candil...nampak sedap pula campur dg keledek. sesuai buat berbuka puasa...ambil resepi dulu..

    ReplyDelete
  8. Assalam kak Yatie, saya belum pernah buat juga bubur candil ni...menarik dan nampak sedap yer.nanti boleh cuba ni:)

    ReplyDelete
  9. salam Yatie. sedap nampak pengat tu...match plak dengan air kopi ...mengancam gitu :)

    ReplyDelete
  10. wahh..akak suker..suker sgt bubur candil campur lak keledek..perghh!!

    ReplyDelete
  11. akak,bila baca keledek bertunas tu, tersengeh juga sy,sbb saya pun kekadang ada juga ternak ubi keledek sampai keluar tunas..hehe.Candil ni mmg sedap aje..maklum makanan dr kwcik sampai besar kan..lagi2 time buka puasa..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails