Bahan Utk Candil
- 2 cawan tepung pulut
- 1/2 cawan tepung gandum
- sedikit garam
- 1 cawan air- tuang sikit2 utk uli tpng jadi doh yg dikehendaki
- Air secukupnya= utk merebus bubur candil
2 ketul keledek oren, kupas dan potong dadu besar-rebus hingga empuk dan toskan
Bahan Kuah
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan santan cair
- 1 ketul gula melaka=racik halus dan masak hingga hancur+1/2 cwn air= tapiskan
- 2 helai daun pandan
1. Rebus keledek sehingga empuk. Bila dah empuk, angkat dan toskan.
- Sementara itu campurkan tepung pulut, tpng gandum dan sedikit garam ke dlm mangkuk.
- Campurkan air sedikit demi sedikit, uli sehingga menjadi doh yg lembut.
- Didihkan air dlm periuk, bulat2kan adunan dan rebuslah ke dlm air yg mendidih.
- Apabila dah timbul bebola tu, bolehlah angkat dan tapiskan.
- Di dalam periuk yg lain, satukan santan cair dan santan pekat, masukkan sekali air gula melaka yg sudah di tapis tadi.
- Masukkan bebola candil tadi, keledek dan masukkan daun pandan...gaul sebati.
- Gaul sentiasa supaya santan tidak pecah...biarkan mendidih. Sekiranya kurang manis bolehlah tambah gula pasir sedikit. Setelah siap, matikan api dan bolehlah di hidangkan.
Salam Kak Yatie..bubur nie bulan puasa mmg x miss buat..suka sgt.
ReplyDeleteptg2 cmni layan pengat pun bestkan...telan air liur dh ni...
ReplyDeleteleleh air ku kak....mintak semangkuk...~ buat juadah buka dipetang hari nie kak....hehehe....
ReplyDeleteKak yatie..nampak menyelerakan sungguh bubur tu..macam dah lama tak makan bubur/pengat. huhu...
ReplyDeletecandil tu kalo buat kecik2 mmg best..kalo sy buat memula je kecik..candil versi baby n kanak2 gitu.dah ujung2 tu versi mak bapak candil jdnya,nak cepat siap.haha
sedap...liat2 yang candil tu yg ralit...
ReplyDeleteAs'kum Kak Yatie cayangg waduh sedapnya bubur candil tu memang nama dia gitu ek? heee.. memang best ni makan waktu musim panas.. hmm lama dah tak makan...
ReplyDeleteSalam Yati.belum pernah buat bubur candil...nampak sedap pula campur dg keledek. sesuai buat berbuka puasa...ambil resepi dulu..
ReplyDeleteAssalam kak Yatie, saya belum pernah buat juga bubur candil ni...menarik dan nampak sedap yer.nanti boleh cuba ni:)
ReplyDeletesalam Yatie. sedap nampak pengat tu...match plak dengan air kopi ...mengancam gitu :)
ReplyDeletewahh..akak suker..suker sgt bubur candil campur lak keledek..perghh!!
ReplyDeletedapnya pengat tu....
ReplyDeleteakak,bila baca keledek bertunas tu, tersengeh juga sy,sbb saya pun kekadang ada juga ternak ubi keledek sampai keluar tunas..hehe.Candil ni mmg sedap aje..maklum makanan dr kwcik sampai besar kan..lagi2 time buka puasa..
ReplyDelete