BAHAN-BAHANNYA :-)
- 1 ekor ayam- potong 12,cuci bersih dan toskan*
- Sedikit serbuk kunyit*
- Garam secukup rasa*
- Sedikit serbuk lada hitam*(*disatukan dan perap 20 minit)
- Garam dan gula secukup rasa
- Hirisan bunga kantan untuk hiasan
- 4 biji limau kasturi- ambil jusnya
- minyak masak secukupnya
- 5 biji cili merah (Yatie guna 1 cwn cili kisar je)
- 6 biji cili padi
- 1/2 kuntum bunga kantan
- 4 biji bawang merah
- 1 labu bwng besar (Yatie tambah)
- 4 ulas bawang putih
- 2 biji buah keras
- Secubit belacan
- 2 camca besar udang kering, rendam dan toskan
- Ayam tadi digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan, Ketepikan dulu.
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus hingga garing, guna api sederhana dan kacau selalu.
- Tambah garam dan gula secukup rasa. Masukkan ayam yg telah di goreng tadi dan gaul sebati. Akhir sekali perahkan jus limau kasturi, kacau dan masak sekejap.
- Rasa dan jika ok boleh matikan api....Sedap di makan bersama nasi kegemaran anda.
salam Yatie
ReplyDeleteishhh u kalo masak lauk pauk..sure mengancam! power arr.. :)
As'salam Yatie
ReplyDeletek.ct singgah pagi2 ni sebab nak tumpang makan sambal ayam tu..tengok dah tahu akan kesedapannya. Tambah2 tuan punya diri kata pun sedap..lagilah teruja nak mencuba masaknya. Tapi bunga kantan pulak tak ada. bahan2 lain semuanya ada...camana ni..hehehe
ayam ni stok sentiasa ada jer yatie, anak2 bujang k.ct ni kalau boleh hari2 nak makan ayam. k.ct jer macam dah jemu asik pandang muka auyam jer..hehehe.
salam yatie...nmpak ayam ni mmg sedap...Liza salin resepi dulu yer...thnx yer Yatie
ReplyDeleteAssalam Yatie cayang...amboiii mengancamnya ayam sambal kantan tuh...mst best nih.. Akak penah wat ikan sambal kantan versi akak jek...nnt nk try resepi sambal kantan CMG nih :))...
ReplyDeleteAssalam kak Yatie...nyum2 berselera tul tgok ayam sambal akk nie...sukeee sgt2!
ReplyDeletebunga kantan bawa dari kampung aritu ada lagi.. tp dah hilang serinya sbb dah lama sangat dok dlm peti tu.. hubby la dok pulun ambik sampai berbelas2 batang.. mentang2lah free.. hehe.. dah mcm2 digunakan utk masak tp masih berbaki lagi tu.. nnt bolehlah cuba resepi ni.. rasanya mcm dah pernah masak versi ikan.. ingat2 lupalah.. tp kalau resepi mat gebu ni mmg sah2la sedap..
ReplyDeleteterliur tgk sambal ayam kak yatie..pasti wangi kan?nyum2
ReplyDeleteassalammualaikum.....slm perkenalan dari saya midah.menarik sungguh blog akak ni.....
ReplyDelete