Bahan-Bahan
- 2 ekor ikan pari sederhana besar- potong, cuci dan toskan
- 2 biji buah tomato- di belah 4
- 1/2 cawan air asam jawa
- 3 sudu besar kari ikan*
- 2 sudu besar kari daging*
- 2 sudu besar cili kisar*( *bancuh dngn 1/2 cwn air)
- air secukupnya
- minyak utk menumis
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1 biji bawang besar
- 1/2 inci halia
- sedikit kunyit
- 2 biji buah keras
- 1 ulas bwng putih- di hiris
- 2 biji bwng merah di hiris
- 1 btng kayu manis
- 1 tangkai daun kari
- 1 btng serai di titik
- Panaskan minyak dan masukkan bahan2 tumis. Tumis hingga naik bau.
- Masukkan bahan2 kisar dan kacau sebati. Masukkan rempah kari dan cili kisar yg di bancuh dngn sedikit dan gaul lagi. Tumis hingga terbit minyak.
- Masukkan air asam jawa dan kacau lagi. Masukkan 2 cawan air dan biarkan mendidih.
- Masukkan ikan pari dan biarkan mendidih. Tambahkan air lagi ikut kepekatan yg di kehendaki. Masukkan garam dan sedikit gula.
- Masukkan buah tomato yg di belah 4. Biarkan mendidih lagi.
- Sekiranya dah cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan.
assalam kak Yatie...
ReplyDeleteselalu masuk sini cari resepi sedap2 he he
sy baru je c/p resepi kek chiffon alhamdulillah betullah memang sedap..
tq kak sudi share resepi yg mudah dicuba oleh org yg baru belajar cam sy ni
Assalam Yatie,
ReplyDeleteada lagi ke kari asam pedas ikan pari yang sedap tu, memang sedap masak begini tambah pulak campur kari daging dengan kari ikan...memang aromanya menambat selera!
Aslmkum Yati...
ReplyDeleteKari asam pedas belum pernah cuba lagi....anak2 suka asam pedas...nanti boleh cuba...
hmmmm....ikan pari memang favourite... tapi x pernah pula wat kari asam pedas...
ReplyDeleteYatie....
ReplyDeletesedapnya...kak cek memang suka ikan pari..cuma selalunya kak cek masak asam pedas je..lum penah masak kari asam cam gini...nak trylah nanti...:)
sesekali akak pun suka masak gaya gini.kari tak bersantan...kalau org melaka,diorang masak gini pastu tambah lada hitam.masak lada namanya tapi guna kelapa bakar..ishhh..sedapnya....tapi bila tiba kat akak selalu akak masak camni je cuma akak tambah lada hitam.hehe
ReplyDeleteAssalamualaikumwbh KYatie......
ReplyDeleteNi peberet tuan punye rumah ayu ni...hik3.....tsgtlah teruja jika my better half nengok ni...mauuu nanti g doha nak kene cari ikan pari jugak2....hu3!!
aslmkum yatie.. en hb suke klau masak camni.. saya jer yg lum pandai makan ikan pari.. huuu.. tpi selalu beli jer yg dah siap masak..
ReplyDeletesedap nampak...terlior la pulak...boleh cuba nih
ReplyDeletesalam yati...peberet Liza ni, asam pedas ikan ape2 pun mmg peberet....sedapnyaaa
ReplyDelete@mama sara nur
ReplyDeletewkmsalam, tq sudi singgah dan cuba resepi2 kat blog ni..
@Amie
ReplyDeletewkmsalam, sesekali layan kari ikan mcm ni mmng sedaplah..sorrylah dah abes...
@Mamasya
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap kari masak mcm ni takyah letak santan..biar masam2 sikit..cubalah..
@Nazrah
ReplyDeletekalau teringin tu, cubalah..mmng sedap.
@cik cek
ReplyDeleteselalu pun yatie masak asam pedas je, kali ni tukar selera kari asam pulak...fuhhh mmng sedap taw..cubalah..
@anymz
ReplyDeleteboleh gak letak lada hitam kak, terpulanglah pada selera masing2 ya...
@Ayu Safieza @ Humaira'
ReplyDeletewkmsalam wbt Ayu, akak mmng peminat setia ikan pari...cari Ayu jngn tak cari..masak sedap2 tawwww..
@dZana
ReplyDeletewkmsalam, nape tak suka ke ikan pari..yatie mmng suka ikan ni, senang tak banyak tulang..masak masam2 dan pedas2 lagi terangkat..cubalah..
@Gee®
ReplyDeletekalau teringin tu, bolehlah cuba..mmng sedap..
@liza
ReplyDeletewkmsalam, samalah selera kita..
Memang sedap ..baru aje cuba..isteri kata mcm kat restoran ternama
ReplyDelete