BAHAN-BAHANNYA :-)
- 4 cawan beras basmathi, cuci dan rendam 30 minit, toskan
- 5 cawan air
- 1 cawan susu cair
- 1 1/2 camca besar minyak sapi
- 2 camca besar minyak masak- saya tambah
- 2 1/2 camca besar sos tomato
- 1 kiub ayam "maggi"
- Garam secukup rasa
- Hirisan daun bawang untuk hiasan
- Kismis dan kacang peas untuk hiasan
- Bawang goreng untuk hiasan
- 1 kayu manis
- 1 kuntum bunga lawang
- 6 kuntum bunga cengkih- Yatie letak 2 je
- 3 biji buah pelaga- Yatie letak 2 je
- 1 biji bawang besar, dadu kecil
- 2 ulas bawang putih, cincang halus
- 1 inci halia, diketuk
- 2 helai daun pandan
- 1 biji tomato masak ranum, buang biji dan cincang halus
- Panaskan minyak sapi dalam kuali, masukkan bahan tumis, halia, bawang besar, bawang putih, 1 helai daun pandan dan tomato, masak hingga semua layu.
- Tambah sos tomato dan kacau rata.
- Masukkan beras, gaul rata dan goreng sekejap.
- Alih beras tadi ke dalam rice cooker, tuang air, susu, hancurkan kiub pati ayam (jika guna) dan tambah garam secukup rasa, kacau rata dan tanak nasi seperti biasa..
- Bila nasi masak, tabur kismis atasnya, bila nasi elok kering dan masak, gemburkan dengan chopstick.
- Hidangkan dengan menabur kacang pis, hirisan daun bawang dan bawang goreng...
salam kak yatie..kak...tiba2 saya tersebut nasi tomato, tgk2 akak dah buat..hmmmm...
ReplyDeletewaaaa panjangnye nasi dia....hahahahha...lauknya pun nampak sedap....teringin nk buat jugak
ReplyDeleteAssalam kak,wah baguslah hamka kan,suka sayur2,tomato mmg bagus utk kulit,comey hamka.Hepi besday ya hamka,moga membesar mnjadi ank yg soleh n berjaya dunia n akhirat ya..Mesti sedap nasi tomato nih,sbb mama suap pakai tangan kan hamka,hehe..
ReplyDeleteSalam kak,berdendang meja makan akak hari ni, sedap betul nasi tomato tu..
ReplyDeletesalam yati....bestnya nasi tomato n laik dia tu...Liza dah siap bawa pinggan ni...ekekkeke
ReplyDeleteyatiee.. nak jugaaaa... rajin btol yatie ni masakk..
ReplyDelete