BAHAN-BAHANNYA :-)
- 10 ketul pedal ayam muda-saya ganti udang sbb takde stok pedal/hati ayam
- 10 tangkai kacang panjang
- 1 keping fucuk (tauhu kering), potong kecil dan rendam
- 3 keping tempe, goreng dan potong kiub
- 2 keping tahu,goreng dan potong kiub-saya tambah
- 1/2 cekak soo hoon, kerat pendek2 dan rendam hingga lembut
- 1/2 inci belacan, dilarutkan dalam 1/3 cawan air
- 1/4 cawan jus asam jawa
- 1/4 cawan pati santan
- Garam dan gula secukup rasa
- 6 biji bawang merah, hiris
- 2 ulas bawang putih, hiris
- 1 biji cili merah, hiris halus
- 1 biji cili hijau, hiris halus
- 2 keping hirisan lengkuas
- 1 batang serai, dititik
- Pedal ayam dihiris, cuci bersih dan gaul dengan sedikit serbuk kunyit dan garam. Kacang panjang dihiris serong, tempe digoreng hingga kuning keemasan, angkat dan toskan. Ketepikan.
- Panaskan minyak dalam kuali, masukkan pedal ayam dan goreng sekejap hingga masak. Masukkan bawang merah, bawang putih, serai dan lengkuas. Tumis hingga harum. Tuang belacan dan jus asam jawa. Kacau rata.
- Masukkan fucuk, tempe goreng, kacau dan tuang santan. Masak hingga hingga pekat. Tambah soo hoon (toskan dulu), hirisan cili merah/hijau, kacau rata, masukkan garam secukup rasa dan secubit gula. Kacau dan masak hingga kering sedikit. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi hangat sebagai lauk sampingan.....
sedapnye....suka mkn sayur goreng bile blk kg kt johor...
ReplyDeletesalam kak yatie,
ReplyDeletesedapnyer kak..favorit ssya nih..bila balik raya umah suami kat johor..sambal goreng lah yang paling saya tunggu..suker sangat..ni dah ada resepi leh cuba nnt..
yatie..kegemaran akak ni..
ReplyDeletenanti akak ambik resepi ye..nak buat jugak..
terima kasih yatie..
huhu sedap kak..lela suke yg ireng2 hehehe
ReplyDeletelauk feveret rin....huhuhu...
ReplyDeletekak yatie..mie sgt suka mkn sambal grg jawa ni...blaja mkn mase dok serumah dgn budak jb masa blaja dulu... kalau dpt yg ni,mmg asyik meratah je...sedapnye!!!! nnt nak try buatla...
ReplyDeleteyatie!!!! nak sepinggan, nak meratah je. sedapnya... mmg masa kenduri je dapat makan nih!
ReplyDeleteyatie,akak memang suka sgt sayur ni..akak panggil sayur.arwah mak sedara akak kalau masak sayur ni dia letak petai sekali..sedap sgt..selalu dia masak ni masa kenduri je..
ReplyDeleteSalam kak, sayur goreng jawa ni lum pernah buat lagi nanti boleh try ni..:)
ReplyDeleteSalam kak yatie..sedpnya..tq bg idea nak masak untuk lauk tghari esok.dah kekeringan idea..ada tauhu sebijin udang cukuplah untuk 4beranak hehehe.
ReplyDeleteUishhhhh...looks so delicious la kak!!! Mmg terliur sini ;)
ReplyDeletesuka juga makan...
ReplyDeletepernah juga makan dgn nasi impit..
deqlis panggil sayur jawa..:-)
sedapnyaaa kak, lagi2 ada udang menjalar tuu..huhu..
ReplyDeletesedappnya kak yati....nak minta compom dah abisss....
ReplyDeleteish...somi saya org jawa..tp saya tak pernah msk ni, sbb tak reti..hihi..nanti leh coba nih...
ReplyDelete