Tuesday, February 9, 2010

Agar-Agar Santan Salju

Hai bertemu kembali. Rasanya kalau dah makan pedas2, tak lengkap kalau tak ada pencuci mulut. Hari ni saya buat agar2 santan salju. Nama asal agar2 santan je...tapi saya tambah salju sebab memang sedap sangat...kena dengan namanya agar2 santan salju...sejuk je kat tekak. Resepi asal dari AlongRoz. Terima kasih ya along resepi yg mudah dan sedap ni. Mari kita lihat bahan-bahannya..






Bahan-bahan

Lapisan Bawah
1 sb serbuk agar2
900 ml air biasa
150 gm gula pasir
1 sk esen rose
pewarna merah

Lapisan Atas

1 sudu kecil serbuk agar2
100 ml air biasa
400 ml santan
90 gm gula pasir
1 helai daun pandan

Cara membuatnya.

1. Masak bahan2 lapisan bawah sehingga mendidih. Setelah siap tuang ke dalam loyang. Biarkan beku sedikit.Sementara itu masak bahagian lapisan atas.

2. Dalam periuk, masak 100 ml air tu dan masukkan gula serta daun pandan. Masukkan pula serbuk agar2 dan kacau sebati. Masukkan pula santan dan kacau guna api perlahan dan sehingga mendidih.

3. Setelah siap, cakar2 sikit agar2 lapisan bawah tadi dngn menggunakan pisau, supaya ianya lekat dan tuang adunan atas pula.

4. Setelah siap, biarkan beku dan letak dalam peti ais. Sedap di makan sejuk.

SELAMAT MENCUBA

9 comments:

  1. yatie...makan agar2 ni mesti terasa2 tgh main salji, kan!!!

    ReplyDelete
  2. Cantik & sedap kan yatie. Thanks for trying.

    ReplyDelete
  3. Fuzidss....cantik, menarik, tertarik...kau memang deboom....hah3..

    ReplyDelete
  4. Kak Ita...walaupun cuaca sejuk kat sini...tapi tetap sedap makan agar2 ni...salju gitu..

    ReplyDelete
  5. AlongRoz...memang cantiklah, nak makan pun sayang masa mula2 tu..sekali rasa sedap pulak tu...

    ReplyDelete
  6. sedap mata memandang,sejuk tekak terasa..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails