Friday, February 19, 2010

Nasi Lemak

Salam sejahtera kawan2 semua. Sebenarnya hari ni saya masak nasi lemak. Bila dah siap masak, saya pun menguli tepung utk buat roti puri. Belum makan tengahari lagi saya dah sibuk sendiri nak buat roti puri. Bukannya apa, saja nak menggayakan sambal udang dan sambal sotong ni.Sebelum ni pergi rumah kawan2 di blog, terjumpalah resepi roti puri ni. Alhamdulillah bila buat tu menjadi pulak.Oklah mari kita lihat resepi nasi lemak perantauan ya...


Bahan-bahan

* 4 cwn beras (beras AAA)
* 5 cwn santan
* 1/2 biji bawang besar (hiris)
* 2 ulas bawang putih (hiris)
* 1 inci halia (hiris)
* 2 helai daun pandan - disimpul
* 1 batang serai - dititik
* garam secukup rasa

* Lauk sampingan yg dimakan bersama nasi lemak :-
* sambal tumis
* ikan goreng,ayam goreng,ikan bilis goreng
* telur dadar,telur rebus,telur mata lembu
* timun yg dihiris
* kacang tanah goreng
* dan lain2 ikut selera

Cara-cara
1. Hiris bwng besar, bwng putih dan halia.
2. Beras dicuci bersih dan masukkan ke dlm periuk nasi(saya guna periuk eletrik)bersama bahan2 hiris,daun pandan dan serai.
3. Tuang santan dan garam secukup rasa ke dlm periuk nasi tadi dan gaul hingga rata.Masak nasi hingga hampir kering dan serih nasi perlahan2 hingga rata dan masak terus hingga nasi benar2 masak.
4. Siap dihidangkan bersama lauk2 sampingan ikut selera masing2.

6 comments:

  1. sedapp ... lama tak makan sik lemak panas panas ... tambah lak sambal sotong kering ...perghhh

    ReplyDelete
  2. Jijahh>>mmng sedap...tak jemu2 rasanya klau mkn nasi lemak..

    ReplyDelete
  3. Tunbegia>> waalaikumsalam, hehehe..mmng sodap nasi lomak...

    ReplyDelete
  4. yatie...kalau dpt mkn sepinggan penuh cam gitu, samapi 4 hari x payah mkn nasi dah!

    ReplyDelete
  5. klakor je kak ita ni...tu puasa namanya...pastu mkn banyak2 lagi...wakakaka...

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails