Inilah resepinya utk di kongsi bersama.
Bahan-Bahan.
2 cwn tepung beras
1 cwn tepung ubi
11/2 cwn gula pasir
1/2 cwn air utk masak gula.
1 sk garam
2 helai daun pandan
nangka secukupnya(cincang dadu)
7 cwn santan(1 biji kelapa) saya guna santan dlm tin 400gm,jadikan 7 cwn jumlahnya
Sedikit warna hijau( tak letak pun tak apa) saya letak warna hijau sbb warna kegemaran anak-anak warna tu.
Cara-caranya.
- Masak gula dan daun pandan bersama setengah cwn air(bagi gula larut je)
- Dlm mangkuk lain masukkan tpng beras dan tpng ubi bersama garam.
- Masukkan santan dan air gula tadi....kacau sebati
- Masak dngn api sederhana selama setengah jam atau pekat dan berkilat
Cara masak.
- Panaskan pengukus dan biarkan air mendidih.
- Bungkus dngn kain penutup kukusan
- Dlm bekas kecil2 sapu minyak sekelilingnya
- Letak separuh adunan tadi ke dlm mangkuk kecil dan letak nangka yg di cincang tadi dlm 5 ketul.
- Ambil lagi adunan tepung tadi dan tutup diatas permukaan nangka.
- Setelah siap bolehlah di kukus selama 10 minit.
- Biarkan sejuk barulah dikeluarkan dari acuan.
Kuih ni sesuai letak dlm bekas kecil sbb senang nak di keluarkan bila dah masak.
Kalau guna loyang biasa, boleh juga ...tapi bila di potong nangka tu jadi tanggal sedikit...
Saya bawa cetak/mangkuk kecik2 tu dari Msia...utk kegunaan kuih bila diperlukan....hi3...
0 comments:
Post a Comment