Bahan-bahan.
Mee kuning (saya guna spaghetti je sbb kat US tak ada mee)
1 kilo udang basah(terpulang nak letak seberapa)
4 sb kari ikan
1 sb serbuk cili(kalau suka pedas)
5 cwn santan
3 kpng asam keping
1 ikat sawi(agak2 je)
1 btng carrot
2 biji tomato
Bahan tumbuk (untuk ditumis)
3 ulas bawang putih
5 biji bawang merah
2 sb udang kering
sedikit halia
minyak utk menumis
Bahan sampingan utk tabur
limau kasturi
telur rebus -dibelah dua
cili merah potong (jika suka)
Cara-cara
>Panaskan minyak,masukkan bahan tumis yg ditumbuk/ kisar,tumis hingga kekuningan sedikit
>Masukkan rempah kari,didikacau hingga naik minyak.
>Masukkan air biasa (agak2 kuahnya)dan asam keping,biarkan mendidih sekejap.
>Masukkan carrot dan biarkan sebentar. Masukkan sayur sawi dan tomato, kacau sebentar.
>Masukkan santan,kacau bila kuah mendidih sekali lagi masukkan udang basah.
>Kacau sekali sekala ,tambah garam ikut rasa.
>Bila mendidih sekali lagi boleh lah diangkat
>Sajikan mee dengan bahan sampingan dan kuah kari....sedia untuk dimakan......
0 comments:
Post a Comment