Bahan-bahan
1 kg sotong
3 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar cili giling(serbuk cili)
2 batang serai - dititik
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 btng kulit kayu manis
2 biji tomato(belah 4)
5 biji bwang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 cm halia (tumbuk)
1 biji bwng besar (hiris)
1 biji bwng besar (hiris)
125 ml air asam jawa
Minyak untuk tumis
garam dan gula secukup rasa
Cara Memasak
- Panaskan minyak, tumis bawang besar yg di hiris,bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
- Masukkan halia dan bwng merah serta bwng putih yg di tumbuk tadi.
- Masukkan serai dan tumis hingga naik bau.
- Masukkan serbuk kari dan cili giling dan gaul sebati.
- Masukkan sotong.
- Gaul seketika dan masukkan sedikit air, air asam jawa dan tomato.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa.
- Biarkan kuahnya mendidih (terpulang nak pekat atau berkuah).
- Setelah siap boleh di hidangkan bersama nasi putih.
Salam Yatie, sedapnya sotong tu..lama tak makan....
ReplyDeletehttp://treatntrick.blogspot.com
waalaikumsalam,masak biasa je....palatable masak lagi sedap...
ReplyDeleteSalam Yati.
ReplyDeleteMohon CnP resepi ni blog sis ye.Dah cuba mmg sedap sgt2.Terima kasih sudi berkongsi resepi.