Sunday, January 31, 2010

Sotong Berempah

Salam sejahtera semuanya. Sebenarnya saya masak lauk sotong ni utk makan tengahari kami sekeluarga. Di samping tu adalah lauk2 yg lain tapi cukuplah resepi ini saja untuk hari ini. Saya lebih gemar buat kuih dari mengadap laptop ni lama2. Oklah kita lihat resepi yg mudah ni ya...



Bahan-bahan


1 kg sotong
3 sudu besar serbuk kari daging
1 sudu besar cili giling(serbuk cili)
2 batang serai - dititik
1 kuntum bunga lawang
2 biji buah pelaga
1 btng kulit kayu manis
2 biji tomato(belah 4)
5 biji bwang merah (tumbuk)
2 ulas bawang putih (tumbuk)
2 cm halia (tumbuk)
1 biji bwng besar (hiris)
125 ml air asam jawa
Minyak untuk tumis
garam dan gula secukup rasa

Cara Memasak
  1. Panaskan minyak, tumis bawang besar yg di hiris,bunga lawang, buah pelaga dan kulit kayu manis.
  2. Masukkan halia dan bwng merah serta bwng putih yg di tumbuk tadi.
  3. Masukkan serai dan tumis hingga naik bau.
  4. Masukkan serbuk kari dan cili giling dan gaul sebati.
  5. Masukkan sotong.
  6. Gaul seketika dan masukkan sedikit air, air asam jawa dan tomato.
  7. Masukkan garam dan gula secukup rasa.
  8. Biarkan kuahnya mendidih (terpulang nak pekat atau berkuah).
  9. Setelah siap boleh di hidangkan bersama nasi putih.

3 comments:

  1. Salam Yatie, sedapnya sotong tu..lama tak makan....

    http://treatntrick.blogspot.com

    ReplyDelete
  2. waalaikumsalam,masak biasa je....palatable masak lagi sedap...

    ReplyDelete
  3. Salam Yati.
    Mohon CnP resepi ni blog sis ye.Dah cuba mmg sedap sgt2.Terima kasih sudi berkongsi resepi.

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails