Bahan-bahan
Cara-cara- 1 bungkus laksa kering- (direndam selama 4 jam dalam air)
- 1 biji timun ( dihiris panjang2)
- 3 biji telur rebus- ( potong 4 setiap satu)
- 4 biji limau kasturi- ( potong 2)
- 1 bawang besar ( dimayang)
- Bahan-bahan untuk kuah
- *8 ekor ikan kembung (boleh juga guna ikan mackerel dlm tin,guna 2 tin)
- *8 keping asam keping
- 4 tangkai daun kesum
- 1 btng bunga kantan
- air rebusan secukupnya
- Bahan kisar
- 8-10 cili kering (ikut pedas masing2)
- 2.5cm belacan
- 1 biji bawang besar
- 2 ulas bawang putih
- 1 inci halia
- garam dan gula secukup rasa
1. Jerang air di periuk dan letak sedikit garam.Biarkan mendidih,setelah itu rebus mee laksa hingga empuk.Angkat dan toskan...biarkan ketepi.
- Ikan direbus, di tos airnya, dibuang tulangnya. Airnya disimpan untuk kuah nanti.
- Isi ikan dikisar bersama air rebusan tadi.
- Masukkan isi ikan, air rebusan, bahan2 kisar yg lain, asam keping, daun kesum, dan bunga kantan. Biarkan mendidih.
- Masukkan garam dan gula secukup rasa. Setelah siap bolehlah dihidangkan.
- Tambahan:- Boleh juga ditambah hirisan nenas, daun salad dan potongan cili merah atau cili padi (bg mereka yg suka pedas).
salam perantauan...
ReplyDeletereally nampak sedappp...
keep it up memasak ni ok..
jemput singgah kerumah...
thanks coz sudi singgah blog akak..akak akan dtng umah Nur ya...sediakan kopi secawan ok...hi3..
ReplyDeletesalam yatie...
ReplyDeletetak leh letak nama laksa penang dah tu.
kena tukar laksa louisiana....hehhehehe
boleh gak...klakar je kak Ita ni...
ReplyDelete