Wednesday, January 13, 2010

Apam Pisang.

Bertemu kembali kawan2 semua. Hari ini saya buat 2 jenis apam. Alang2 keluarkan pengukus,tu yg saya buat apam pisang dan apam kentang. Kuih apam ini adalah kegemaran saya dan keluarga. Kalau kawan2 nak rasa, marilah kita tengok resepi dan cubalah buat ya.....


Bahan-bahan.

4 biji pisang montel(kalau pisang emas/kecil guna 8 biji)
4 biji telur
200 ml minyak masak
1/2 cwn gula pasir
2 cwn tepung gandum
1 sk baking powder
1 sk baking soda
sedikit garam.

Cara-cara.

1. Lenyek pisang bersama garam dan gula.
2. Setelah itu masukkan pula telur yg dipukul sedikit.
3. Masukkan pula tepung yg di ayak bersama b.powder dan b.soda.
4. Masukkan pula minyak sedikit-sedikit dan gaul sebati.
5. Sementara itu, panaskan pengukus dan balut kain penutupnya.
6. Sapu acuan kecil2 dngn sedikit minyak di sekelilingnya.
7. Masukkan 3/4 adunan tadi dan kukus selama 15 minit.
8. Kalau guna loyang besar,kukus selama 40 minit.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails