Bahan bahan
- 1 sekor ayam yang dipotong 8
- 3 cawan santan pekat
- 2 biji bawang putih
- 1 labu bwg besar
- 2 cm halia
- 2 cm kunyit
- 3 batang serai
- 1 sk ketumbar(saya guna yg serbuk je..)
- 1 sk jintan putih(saya guna yg serbuk juga..)
- 1/2 cawan tepung beras
- sedikit air asam jawa@asam keping
- 3 sb cili kering kisar ( kalau nak kuah merah)
- garam dan gula secukup rasa
- Blend bwng besar dan bwng putih,halia,kunyit,serai,ketumbar dan jintan.
- Masukkan bahan2 yg di blend tadi ke dalam periuk.Masak sebentar sambil di kacau dan masukkan tpng beras yang di bancuh bersama dengan santan.
- Masukkan ayam dan biarkan masak sebati(ayamnya separuh masak)
- Angkat ayam bersama sedikit kuah dan masukkan dlm loyang pembakar.
- Sementara tu masak kuahnya sampai didih dan cukup rasa.
- Bakar ayam dlm oven dengan suhu 200 darjah dlm 1/2 jam atau agak keperangan.
- Panggang ayam sebentar di atas api dapur(biar bau2 asap sikit)
- Hidangkan ayam yang dicelup dengan kuah lebihan tadi...hiaslah ikut selera masing2.
0 comments:
Post a Comment