Sunday, January 10, 2010

Puding Permata

Hari ni sejuk...tetapi rasa macam nak makan puding. Nama je dah indah (puding permata)...itu belum rasa lagi. Sekali rasa pasti nak lagi....sejuk je tekak.
Mari kita tengok bahan-bahannya. Resepi ini asalnya dari kak Ita Rossitamz di myresepi.Terima kasih ya akak resepi yg lazat ni...





Bahan utk agar2 coklat.

* 300ml air
* 200ml susu cair (saya guna susu segar)
* 125gm gula pasir
* 2 sudu besar serbuk koko
* 1 sudu besar serbuk agar-agar

Bahan untuk kastad

* 500ml air
* 400ml susu cair / susu segar
* 250gm gula pasir
* 10gm serbuk agar-agar (saya guna 2 sb)
* 2 sudu besar tepung kastad - dibancuh dengan 5 sudu besar air
Bulleted List
Cara-cara
  • Untuk agar-agar : Masak air dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk agar-agar dan biar mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula susu dan biar mendidih.
  • Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan(saya letak dlm fridge selama 10 minit). Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
  • Untuk kastad : Masak air dan gula hingga mendidih.Masukkan serbuk agar2 dan biarkan mendidih.Masukkan susu dan kemudian masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masak hingga mendidih dan pekat.
  • Setelah siap,tuang bancuhan kastad tadi ke dalam loyang. Taburkan potongan agar2 coklat tadi diatas permukaan adunan kastard. Sejukkan hingga keras.Setelah itu bolehlah di potong ikut kesukaan masing2.

0 comments:

Post a Comment

Related Posts with Thumbnails