Mari kita tengok bahan-bahannya. Resepi ini asalnya dari kak Ita Rossitamz di myresepi.Terima kasih ya akak resepi yg lazat ni...
Bahan utk agar2 coklat.
* 300ml air
* 200ml susu cair (saya guna susu segar)
* 125gm gula pasir
* 2 sudu besar serbuk koko
* 1 sudu besar serbuk agar-agar
Bahan untuk kastad
* 500ml air
* 400ml susu cair / susu segar
* 250gm gula pasir
* 10gm serbuk agar-agar (saya guna 2 sb)
* 2 sudu besar tepung kastad - dibancuh dengan 5 sudu besar air
Cara-cara
- Untuk agar-agar : Masak air dan gula pasir hingga mendidih. Masukkan serbuk agar-agar dan biar mendidih. Masukkan serbuk koko dan kacau rata. Masukkan pula susu dan biar mendidih.
- Tapis agar-agar ke dalam loyang dan sejukkan(saya letak dlm fridge selama 10 minit). Apabila telah sejuk, potong dalam bentuk dadu yang comel-comel. Ketepikan kejap.
- Untuk kastad : Masak air dan gula hingga mendidih.Masukkan serbuk agar2 dan biarkan mendidih.Masukkan susu dan kemudian masukkan bancuhan tepung kastad dan kacau hingga sebati. Masak hingga mendidih dan pekat.
- Setelah siap,tuang bancuhan kastad tadi ke dalam loyang. Taburkan potongan agar2 coklat tadi diatas permukaan adunan kastard. Sejukkan hingga keras.Setelah itu bolehlah di potong ikut kesukaan masing2.
0 comments:
Post a Comment