Bahan-bahan ( 10 x 10 x 1 inci )
Bagi Lapisan Bawah
- 500ml air
- 180gm gula pasir
- 300ml santan pekat
- 10gm agar - agar powder
- 500gm cendol
- sedikit garam
- 500ml air
- 200gm gula merah
- 300ml santan pekat
- 10gm agar - agar powder
- 1 biji kuning telur
- sedikit garam
Bagi Lapisan Bawah
- Masakkan air, agar-agar powder dan gula sehingga mendidih.
- Masukkan santan dan garam. Biarkan mendidih sedikit.
- Masukkan cendol. Kacau sedikit. Angkat. Tuangkan kedalam acuan. Tips : untuk acuan. Basahkan dengan sedikit air. Lapikkan dengan plastic (saiz plastic mestilah lebih besar dari acuan) supaya mudah keluarkan dari acuan nanti untuk dipotong.
- Masakan gula merah dengan sedikit air (drp 500ml dalam resepi ye) sehingga gula hancur. Tapiskan air gula.
- Masukkan air gula + baki air dan agar-agar powder. Masak sehingga mendidih.
- Kocoh kuning telur di dalam santan. Tuangkan santan kedalam adunan. Masukkan garam. Biar mendidih sekejab. Padamkan api.
Tips 2 : Tuang adunan lapisan atas perlahan-lahan. Sebaik-baiknya tahan adunan dengan sudu supaya adunan jatuh dengan perlahan.
Kak Yatieeee!!! salam n selamat petang :D alaaaaaaaaaaaaaaaaa..... kat umah sapa td kita pergi ada puding cendol jugak! ni yg nyampah ni sbb malas nak buat cendol! :D sedapnyer kak mkn sejuk2 :D
ReplyDeletekak yatie...aduiii..sedapnya...tp cendol takde lak..hehe
ReplyDeletesedapnya kak...hari ni ramai betul orang dok tayang puding...nampaknya ira kena follow juga ni
ReplyDeletenanti balik sy singgah amek, hehehe
ReplyDeletewah ada puding cendol juga disini semalam nampak kat rumah nazrah..waduh kena cari cendol lah macam ni..
ReplyDeletekak yatie....tukar ngan jelly kelapa nak tak....
ReplyDeletemas tak buat2 lagi agar2 cendol ni....
waduhhh ni yg tak leh tahan ni...kat sini tak ada jual cendol la kak...nk kena wat sendiri cendol tu yg malas tu...jamu mata jer lah dulu...hehe
ReplyDeleteAs'salam Yatie
ReplyDeletemaaflah dua hari tak dapat nak jalan2 ni, hari ni karen tak ada dr pagi. ni dapat ON balik tu yang terjah blog kawan2. tenet pulak sangat slow adoiii.lambat nak lodding.
sedapnya nya Yatie...dah lama tak buat lapis cendol ni. ada lagi ker, mintak lah sesuap sikitttt jer ..hihihi
Kak Yatie.. Naz buat puding ni dulu pun guna resepi tuntung ni jugak rasanya.. Best kan..
ReplyDeleteAs salam....sama lah kita...kat rumah saya pun ada puding cendol .. sama plak tu bentuk luv...
ReplyDeletecantiknya puding buatan yati trpesona chekiah nengok mesti cdp ni nti leh chekiah try test. tks yati sudi bls ziarah ke blog chekiah.
ReplyDeleteAsslam Yatie cayang ooooiiii..hehee....ambooiii puding cendol dia mengancam abiiisss!!! Mesti sedap nih....akak ni malas je lately...agaknya nak kena bersara dah kot..heheheh
ReplyDeletenyamam mata n tekak tgk kak yati.... yummyyy!!
ReplyDelete@ijayuji
ReplyDeleteHai Ika, sebenarnya lama dah akak teringin nak mkn puding cendol ni....lagi2 masa tngk Ika punyer masa akak kat US...masa tu pendam jek...skrng tidak lagi..dah dpt makan puding cendol yg sedap ni...
@Anna Qawina
ReplyDeletetakde cendol ke..belilah...cepat akak tunggu puding cendol Anna...
@Wanieyra
ReplyDeletebetullah Ira, musim panas ni mmng sedap mkn puding yg sejuk..nyaman je tekak..
@Sari Yusa Ibrahim
ReplyDeleteboleh je...akak tunggu eehhh..
@Ayu
ReplyDeletetulah bila tngk kawan2 wat kita jadi teringin plk...mmng nyaman je tekak mkn puding cendol ni...cepat cari cendol...cepat..cepat..kih3..
@Mas
ReplyDeletewow boleh sangat..akak nak..nak jelly kelapa tu....terliur dah ni..
@Nieza
ReplyDeletedulu akak pun mcm gitew gak..teringin sngt nak makan cendol masa kat Oberc, skrng tidak lagi..nak akak bagi 5 ketoi bentuk love..makanlah...
@CT Delima
ReplyDeletewkmsalam,ada lagi ni kak..nah utk akak 5 ketoi gak...suka tak..nak lagi buat sendiri ya..ekekekeke...
@Naz
ReplyDeletemmng bestkan resepi ni..sedang elok je rasanya....suka sngt..sedap..
@CheKiah
ReplyDeletetq sudi singgah dan follow...kalau teringin tu bolehlah buat puding ni..sedap..
@Ummi
ReplyDeletewkmsalam K.Ummi cayanggggggg...tq kak, mmng betul2 sedap puding ni..alaaaa akak jngnlah bersara...cuti2, rehat2 takpe...bersara NO...
@Anawahid
ReplyDeletekalau dapat rasa lagi nyaman tekak.tak gitewww..kih3...sedap sngt..
Nazrah Bakery,
ReplyDeleteboleh sama plk ya kita wat puding cendol...sama bentuk pulak tu....mmng sedapkan puding ni..
Hebattt!!!!!
ReplyDelete