Mari kita tengok bahan-bahannya...
BAHAN-BAHAN.
1 kg daging lembu/kambing
3 biji kentang(kupas dan belah 4)
1 keping asam gelugor
1 liter santan cair
1 cwn santan pekat
1 sb gula melaka
4 sb rempah kari daging
2 sb kerisek
Garam secukup rasa
BAHAN TUMIS
3 biji bawang merah, dihiris
2 ulas bawang putih, dihiris
2 tangaki daun kari
1 batang kayu manis
1 kuntum bunga lawang
2 kuntum bunga cengkih
2 biji buah pelaga
BAHAN KISAR HALUS
1 biji bawang besar
4 ulas bawang putih
4 biji cili kering (saya guna cili serbuk 1 sb)
1/2 inci kunyit hidup
1 1/2 inci halia
CARA MEMASAK.
- Rebus daging hingga empuk.
- Rempah kari dibancuh bersama2 bahan kisar halus, kacau rata. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan tumis hingga harum, masukkan bahan kisar halus + rempah kari tadi dan tumis hingga terbit minyak, guna api sederhana.
- Masukkan daging dan gaul rata, biar daging kecut sedikit dan masukkan kentang, gaul rata. Tuang santan cair, kacau dan besarkan api hingga mendidih, perlahankan dan biar hingga kentang empuk.
- Masukkan asam gelugor, kerisik, gula melaka, garam secukup rasa dan kacau perlahan. Tuang santan pekat, kacau lagi dan biar mendidih dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api.
0 comments:
Post a Comment