Bahan-Bahan-loyang 9x9 inci
- 1 cawan gula
- 1 3/4 cawan tepung gandum
- 1/4 cwn tepung kastard
- 1 cawan santan pekat
- 2 cawan air
- 2 sudu besar mentega/minyak sapi
- 4 biji telor
- secubit garam
- 1 tin jagung manis ala krim (cream style golden sweet corn)
- bijan utk hiasan
- sedikit pewarna kuning
- Satukan kesemua bahan kecuali jagung krim dan bijan. Kisar sampai sebati.
- Tuangkan adunan dlm mangkuk besar dan masukkan jagung krim. Gaul sebati.
- Masukkan 1 sudu besar minyak dalam loyang dan oleskan rata. Boleh juga guna mentega.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak/mentega telah panas, masukkan adunan tadi.
- Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C selama 1 jam 15 minit atau sehingga garing.
- Guna api atas dan bawah. Kalau nak garing lagi tambahkan masa dlm 5 minit guna api atas sahaja utk permukaan kuih yg garing.
tgk yummyy..nk ttry buat ntah bila
ReplyDeletesalam..sdpnya..td masuk rmh yana mkn binka...singah sini pulak le merasa bingka jagung..hemmm kenyang....garing kat atas tu yg buat sdp...
ReplyDeletesedap nie...mesti kena cuba..:)
ReplyDeletenampak sedap, resipinya mudah dan praktikal bagi yang bekerja. As father, i also pratic the same way. Come visit my blog
ReplyDeletewww.ladabenar.blogspot.com
Bau jarum ni..enak klu dpt ni..x cukup sepotong
ReplyDeletealahaiii sedapnyer kak! kita suka bingka apa2pon... amik resepi dulu yer! macehhhhh
ReplyDeletekak yatie nk tnya skit..kalu nk buat pulut kuning guna resepi akak tu guna santan pekat ke..cair atau biasa?sory la ye kita 1st time nk msk pulut hehehe..tq
ReplyDeletetq resepi ni...
ReplyDeletehalal ya sy cuba
asmkm kak yati,terma kasih sudi share resepi...izinkan dan halalkan saya share resepi ni yeee...
ReplyDelete