BAHAN A
- 3 biji terung sederhana panjang (dibelah 2 tengahnya dan ptng 2 lagi)
- minyak masak secukupnya
- 2 tangkai daun kari
- 2 tangkai cili merah
- 10 biji cili padi merah
- 10 biji cili padi hijau
- 1 labu bawang besar
- 2 camca besar ikan bilis-buang kotorannya
- sedikit belacan
- 2 camca besar Sos Tiram
- sedikit garam dan gulasedikit air jika perlu
- Panaskan minyak dalam kuali dan goreng terung, balik2kan(~ 3 minit saja) dan diangkat. Toskan.
- Menggunakan minyak yang sama, tumiskan bahan B sehingga wangi.
- Masukkan bahan C. Kecilkan api dan masak sehingga menjadi sedikit pekat dan terbit minyak dari kuah sambal. Masukkan bahan D. Gaul rata. Tambahkan sedikit garam dan gula.
- Bila dah cukup rasa, angkat dan tuangkan keatas terung yang telah digoreng tadi. Siap
Assalam yatie..
ReplyDeletewaduh nampak lauk terong ni kita pun laju juga kemari..kita pun memang dah aim lauk ni dari hari tu lagi..memnag nampak meneyelerakan ..aduh tak sabar nak cuba..
Assalamualikum...sedapnya mmg nmpk menyelerakan....dapat pulak makan dgn ikn masin goreng...kena pulak makan dgn nasi panas..maunya berpeluh ni....=)
ReplyDeletesalam kak yatie...best nya terung tu...peberet sangat!!!
ReplyDeleteas salam sis yatie.
ReplyDeletetq sharing resepi terung bersambal ini.
mmg kegemaran saya.
;D
mengancammmm......
ReplyDeletelayan ngan nasi panas sedap sangat tu kak...
As salam,
ReplyDeleteIni adalah antara lauk kegemaran saya.
Oh Yatie..!!! rasa nk fengsan tgk sambal terung tu... my peberet tau...
ReplyDeletesedap ni kak yatie..zila suka kalau terung buat gini..ada lagi tak..xmalu ni nk mintak..
ReplyDeleteAslmkum Yatie
ReplyDeleteantara sayur kegemaran....terung masak sambal .cuma belum pernah buat sambal yg letak daun kari dan sos tiram gini....boleh cuba nanti.
Kegemaran saya ni... Minta sket kak
ReplyDelete