BAHAN-BAHANNYA: (guna loyang bulat 9 inci)
- 200 gm butter
- 200 gm cream cheese
- 250 gm gula kastor
- 250 gm tepung gandum
- 5 biji telur
- 1 s/t baking powder
- Pukul butter, cream cheese dan gula hingga sebati, masukkan telur satu persatu hingga adunan ringan, campurkan tepung bersama baking powder kemudian kaub balik tepung kedalam adunan hingga rata dan sebati.
- Tuangkan adunan kedalam loyang yang telah disapukan dengan sedikit butter.
- Tutup adunan untuk mengelakkan permukaan kek hangus.
- Bakar adunan kedalam oven pada suhu 180c hingga masak dan permukaan kek keperangan (kira-kira 50-60 minit) mengikut jenis oven masing-masing.
salam kakak yati
ReplyDeletekek tu mmg mengiurkan...rasa dah lalu je kat tekak saya ni...
sedap ya yati..sudah pasti akak akan cuba..sebab apa??..sebab ada cheese..hehe..
ReplyDeleteSalam kak..sedapnya makan kek petang2 yg sejuk ni..mintak 2 keping kak..hihihi cantik jer kek tu,geram pun ada..isk!
ReplyDeletesalam.. kita ada tag awk.. jemput2 la ke rumah sy ye ;)
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeletenak kek!! rasa macam nak makan keklah nampak kek yatie ni..
sabar-sabar efa anda puasa..uhuk sedapnya...tetiba jd lapar huhu
ReplyDeletesalam kak yatie
ReplyDeletetergodanya nengok Cream Cheese Butter Cake kak yatie.... mesti sdap...
Oooh...suka ini. Tengoknya agak mudah buatnya. Thanks very much for sharing this lovely recipe. I have bookmarked it to try some day. MaryMoh at http://www.keeplearningkeepsmiling.com
ReplyDeletesalam kak atie..
ReplyDeleteMesti sedap kek ni kan..klu ada cream cheese bertambah2 sedap..nampak gebu gitu..insyallah mesti try nih..
wow..nmpk sungguh gebusss..nakkk
ReplyDeletesalam kak, sedapnya kek ni kak nampak gebus...nanti boleh cuba ni..:)
ReplyDeletekak yatie....sedapp la kek tu....terliur ni..nak sikitt...
ReplyDeleteSalam..saya sudah cuba kek ini dan telah share dgn kawan2 saya..memang menjadi dan sedap..ramai yang suka. TERIMA KASIH kerana berkongsi rersepi dan semoga dimurahkan rezeki.
ReplyDeleteAssalam..nk tya kalau tepung gandum diganti dengan tepung naik sendiri/tepng kek boleh tak?
ReplyDeleteada tak resepi yang sama tapi guna sukatan cawan? Saya nie kalau bab menimbang bukannya tak suka...tapi macam tak confident ketepatannya. Bimbang kek x jadi nanti. TQ
ReplyDelete