Bahan-bahan:
- 3 sudu besar minyak
- 4 ulas bawang putih – di cincang halus
- 1 labu bawang besar (jenis putih) – dikiub ½ cm
- 2 helai daun bay kering
- 1 tin cendawan butang-(buangkan airnya, cuci, toskan dan ptng kecil) -Yatie tambah
- 400 gm daging kisar -
- 400 gm tomato dalam tin – dikisar (kalau takde, guna 4 biji buah tomato yg masak ranum di ptng dadu dan tambah 4 sudu besar tomato sos, kalau nak kisar pun boleh)
- 500 ml air
- 2 sudu besar puri tomato
- 1 cawan sos spaghetti/kimball-(Yatie tambah)
- 1 kiub stok daging
- 2 sudu besar oregano kering
- 500 gm spaghetti – direbus lembut dan toskan
- Parutan keju secukupnya
- Gula & garam secukup rasa
- Panaskan minyak. Tumis bawang putih, bawang besar dan daun bay hingga keemasan.
- Masukkan daging, kacau hingga berubah warna dan kering airnya.
- Campurkan tomato,sos prego, air, stok, puri, oregano, cendawan, gula dan garam.
- Kacau hingga mendidih kemudian perlahankan api.
- Masak selama 45 minit atau hingga kuah pekat dan sentiasalah di kacau.
- Sajikan panas-panas dengan spaghetti dan keju parut.
Assalamualaikum Yati Sayang,
ReplyDeleteAlhamdulilah hari ni Kak Lin dihidangkan dengan
Spaghetti Bolognese yg sangat sedapppp...Kak Lin suka, bila ada masa leh cuba resepi ni...
Salam Kak Yatie..
ReplyDeleteAnak2 suka spaghetti ni tapi saya tak reti nak buat... terima kasih share resepi nanti saya cuba resepi ini, harap2 menjadilah... :))
Lamanya tak buat spaghetti..... suka bubuh kuahnya banyak-banyak!
ReplyDeletenanti nk cuba buat, nmpk sedap..nyum2
ReplyDelete