Bahan-Bahan
- 1 kg ubi kayu diparut or di blender-(Ayu gunakan yang dah siap dikisar...saya pun sama)
- 135 gm santan pekat
- 238 gm air gula melaka (saya guna 1 1/2 ketul gula melaka, hiris halus dan masak sebentar, campurkan air dlm 100 ml dan sehelai daun pandan, sejukkan dan tapis..)
- 1 sudu makan gula timbang (kalau kurang manis boleh tambah...terpulang pada masing2...)
- 1 sudu besar tpng ubi (saya tambah..)
- garam secukup rasa
- Daun pisang secukupnya, dan layurkan
- Ubi kayu dibuang kulit, bersihkan, diparut, toskan buang airnya tapi ambil kanjinya sahaja(yang keras dibawah, buang air putihnya sahaja.)
- .Ambil kanji tadi dan gaulkan balik dengan ubi kayu parut tadi.
- Masukkan air gula melaka, santan pekat , garam dan gula timbang.
- Gaul rata. Sudukan 2 sudu besar adunan keatas daun pisang dan bungkus seperti bungkus nasi lemak. Kukus selama 30 minit atau hingga masak.
lepat ubi, sedapnya..lma dah tak makan, terliur dah ni kak..
ReplyDeletetahniah kerana menjadi blog pilihan....blog akak memang best, memang layak dapat,mas pun tumpang gembira....
Salam..morning kak yatie..Errmmm makan lepat pagi2..sedapnya...
ReplyDeletekak yati,
ReplyDeletekuuuuuuuusss semangat...kalau berniaga ni, beratur org nak beli...nampak menarik..
salam yatie,
ReplyDeletewah dah siap dah lepat ubi yatie ya..
warna lepat tu kita suka, gelap warna gula melaka, mine gula melaka birat aje..hehehe
Thanks yatie sudi cuba recipe yang tak seberapa ni ya..
Salam Yatie,
ReplyDeletesedapnya lepat tu, memang kegemaran sy, tapi tak pernah buat pun sebab hubby ngan anak2 tak suka makan, selalunya beli je. Tapi biasalah kalau beli tu faham2 je la, terliur tengok lepat tu
salam rindu yatie.
ReplyDeletekecurnya tgk lepat ubi yatie ni. dah lama tak makan. huhu... nak mintak jauh. hua hua...
tahniah ya jadi blog pilihan.:)) selamat tahun baru masihi. moga berbahagia n suksess selamanya...
k yatie.. happy new year.. lepat new year yer..
ReplyDeletesalam kak.yatie..
ReplyDeletekiter suker lepattt! nak buat xde daun pisang... nak bli lagi dah xde napsu dah! hihi.... mintak akak jerk lah er.... nwy slamat taun baru wat akak skluarga..
salam yatie... sedapnyer lepat pisang... tapi klu mak ita tak pangil lepat dia panggil belebat pisang...hihihi ada lagi tak? nak dtg umah ni...
ReplyDelete@Mas
ReplyDeletemmng sedap Mas lepat ubi ni...akak makan tak henti2..suka betul kuih ni..mekaceh Mas atas ucap tahniah tu...kegembiraan di kongsi bersama...
@ibh
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap mkn lepat ni,tak kira pagi atau petang...
@hani
ReplyDeletehah3..klakor jek..rasanya Hani orng pertama yg beli kot...
@Ayu
ReplyDeletewkmsalam, yatie mmng suka lepat ubi ni...sbb tu cari resepi yg mudah dan sedap...thanks berkongsi resepi ni..best..
@aidah
ReplyDeletewkmsalam, sesekali buat sendiri mmng berbaloi..puashati dan sedap..cubalah..
@anis
ReplyDeletewkmsalam, kalau dekat mmng yatie dah bagi rasa kak.....TQ kak wish tahniah kat Yatie..blog sempoi je kak..
@Fiza Amran
ReplyDeleteTQ..Happy New Year to you too..
@hana
ReplyDeletemmng sedap lepat ubi ni..nah akak bagi 5 ketoi lepat utk Hana...takyah susah2 buat ye...slmt thn baru gak wat Hana sekeluarga....
@AZLITA AZIZ
ReplyDeletewkmsalam, Yatie pun samalah Ita, kdng2 sebut belebat ubi je....sowwy dah abeslah...dtnglah, yatie buat menu lain ya...
Macma mana nak buat lepat ubi lepas masak dia lembut,saya biasa tak taruh tepung ubi. apa fungsi tepung ubi tu?
ReplyDelete