Sebelum ni saya buat biskut badam guna resepi di SINI, kali saya guna resepi dari blog Kak Norlie pula. Resepi ni mudah je sbb guna sukatan cawan dan saya copy ikut kesesuain sendiri. Biskut ni sedap dan rangup. Kalau kawan2 berkenan tu, bolehlah mencubanya. Jom semak resepinya.
Bahan-Bahan
- 375 gm mentega (1 1/2 cwn mentega)
- 1 1/2 cwn gula halus
- 2 biji kuning telur
- 1 sudu teh esen vanila
- 1 cwn badam hancur
- 2 cwn tpg jagung*
- 2 1/2 cwn tpg gandum*(*di ayak bersama)
- Utk hiasan, 2 biji telur kuning dan badam cincang
- Pukul mentega dan gula + kuning telur dan esen. Gaul sebati je.
- Masukan badam hancur ,tpg jagung dan tpg gandum dan uli menjadi doh yg lembut.
- Canai dan terap mengikut acuan pilihan.
- Letakkan di loyang dan sapukan telur kuning di permukaan biskut dan taburkan sedikit badam cincang.
- Bakar selama 20 minit atau sehingga masak dngn suhu oven 160C.
Seronok kan bila anak anak ada di depan mata..berseri serilah raya tahun nie..biskut badam feberat saya...
ReplyDeleteSelamat Hari Raya Yatie... mesti happy kali ini, anak-anak semua ada di sisi. Nak beraya rumah Yatie boleh ke... nak raya juga niskut raya dia...
ReplyDeleteWah sedapnye biskut badam nih.Salam Aidilfitri. Maaf Zahir & Batin
ReplyDeleteSelamat Hari raya kak!.
ReplyDeleteMakin meriah la raya akak tahun ni kan.. :))
Selamat Hari Raya kak Yatie....
ReplyDeleteSeronok la tahun nie bila anak yang jauh dimata ...balik beraya...sng resepinya..nnti nak try:))