BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 gram sotong, dibersihkan, potong ikut suka, cuci dan toskan
- 1 helai daun limau purut, dicarik
- 1/2 camca besar pes asam jawa (mat guna Adabi)
- 2 senduk nasi cili kisar
- Garam dan gula secukup rasa
- Sedikit hirisan halus daun limau purut untuk hiasan
BAHAN TUMBUK HALUS :-)
- 5 biji bawang merah
- 2 ulas bawang putih
- 1/2 inci halia
- 1 inci belacan
- 3 biji buah keras
CARA MEMBUATNYA :-)
- Sotong yang telah ditoskan tadi, dicelur dalam air mendidih, tapi jangan lama sangat celur dalam 30 saat sudah memadai, angkat dan tosk, ketepikan. Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan tumbuk halus hingga harum, guna api sederhana dan kacau selalu.
- Masukkan cili kisar dan tumis hingga cili garing dan terbit minyak. Masukkan pes asam jawa, daun limau purut dan kacau rata. Masukkan garam dan gula secukup rasa, kacau rata dan masak sekejap.
- Masukkan sotong yang ditoskan tadi, gaul rata dan masak hingga sambal pekat. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Tabur hirisan daun limau purut sebelu dihidangkan bersama nasi atau sebagainya.
salam kak yati,
ReplyDeletehuuuu..sedapnya sotong masak sambal,terliur sudah...he..he..
Asslmkum kak Yatie.
ReplyDeleteSedapnya sambal sotong ni..Teringat pulak nasi lemak..Hehehehe..Nasib sue dah mkn so, idak la terliur sgt tengok sambal sotong akak..Tapi tu lah..mcm best ja sambal sotong limau purut..Heee
bila tengok sambal ni automatik teringat nasi lemak.. hi hi hi
ReplyDeleteAs salam kak Yatie...
ReplyDeleteWah sedapnya....mst try resepi akk ni..
color sambal dia tu bikin terliur jer...
ReplyDeleteHarum semerbak sampai ke Lahad Datu ni Yatie... kalau bertemu dengan nasi lemak, bertambah-tamabah lagi kot nasinya ye...
ReplyDeletesaya perasan kalau cikmat masak mmg suke letak buah keras, hari tu cam skip jek buah keras tu rupanya bila letak ada kelainan rasanya kan kak.. ish nak cube resepi ni la pulak.. sedap tu.. sotong pun ada. :-)
ReplyDeletesalam Kak yatie...
ReplyDeleteterbau2 aroma limau purut tu ke dpur QH...sedapnya tgk lauk sutun tu...tertawan dgn sambalnya yang myala tu...nk amik resepi yer..tq kak
memang sampai sini bau daun purut tu kak yati..bau yg diimaginekan dalam minda..hehe
ReplyDelete