Sebelum ni buat guna resepi di SINI, kali ni guna resepi Joayee dan saya kopipes dari K.Ummi. Terima kasih pada penyumbang resepi, an sememangnya kuih2 mcm ni mmng menjadi kegemaran kami sekeluarga....lebih2 lagi bahagian kerak tu....walau hitam tetap menjadi rebutan. Lain pula dngn Hamka, dia suka makan kuih yg hijau je....bahagian kerak dia takmo sbb kuih hangit katanya. Saya tak kisahlah dia nak kata apa, dah mmng yg hitam tulah yg sedap. Dia budak2 kan, manalah tau sangat..kalau dia tau, maunya dia tak bagi kita punyer.. Jomlah kita semak resepi yg mudah dan sememangnya menjadi pujaan ramai ni.
Bahan- Bahan
- 1 cawan gula
- 1 cawan jus pandan/ air + pandan essence
- 2 cawan tepung gandum
- 2 1/4 cawan santan (1 tin santan = 450 ml)
- 2 sudu makan mentega
- 3 biji telor
- 1/2 sudu teh garam
- pewarna hijau
- bijan
- Campurkan kesemua bahan dan blend sampai sebati.
- Masukkan 2 sudu teh minyak dalam loyang dan oleskan rata.
- Panaskan loyang dalam oven sebentar. Bila minyak telah panas, masukkan adunan tadi.
- Taburkan bijan dan bakar pada suhu 180 C sampai kuning/garing (*ummi set oven 165C selama 1 jam 15 minit).
akak... sedaaapnya tgk kuih bakar pandan tu akak... kalau diana sekeluarga kan... bhgn kerak nya tu mmg suka sgt makan.. ehhehee.. kekdg cari yg kerak tu jer.. yg hijau tu x abis mereka makan.. ehhehehee
ReplyDeleteYatie.. kita c n p resepi... teringin pulak nak buat.. tp kena cari acuan bahulu kemboja tu dulu baru dpt buat.... mmg sedap kuih ni... kat umah wana kuih ni laku!!
ReplyDeleteanak2 e-na pun suka kuih bakar pandan...nak buat pun senang...cantik2 kuih k.yati tu...
ReplyDeleteakak pun dah ambik resepi yatie.nak buat utk raya lah.
ReplyDeletemahu belajar la..
ReplyDeleteSalam kak! suke kuih bakar kak joe ni mmg sedappp! masuk list jugak nii sbb kita suke :D Selamat berpuasa kak!!!
ReplyDeletekak anim nak buat kuih gini tuk raya? cam pelikk je kan.. kikiki.. saja guwauu.. kaka yatiee.. saya lama simpan resepi ni. tapi tak tercube2 lagi...
ReplyDeleteSalam Yatie cayang...mmg best kan kuih bakor Joayee nih...akak pun dlm byk2 rsepi kuih bakor, suka yg ni..nak buat pun mudah...adoiii terasa nak membakar pulak dah ni...hehe
ReplyDeletepernah buat kuih ni..sedapkan Yatie! time bakar satu rumah bau pandan, mmg best! ;)
ReplyDeleteAssalam Yatie....rasa cam nak juga mencoba...tapi tak ada yang nak sambut seruan kalau akak seru pada yang nak makan nanti!..Isi rumah ni pelik sikit!
ReplyDeleteYatie.. ita baru berangan nak buat kuih bakar.. lama dah tak membakor2ni.... hari tu suami ita pun tanya bila nak buat kuih bakor?? dah mengidam lah tu..
ReplyDeletenanti ita cuba resepi yg ni lah nampak sedap je ni..
Kak Yatie dear...Assalamualaikumwbh....
ReplyDelete......mmmm ayu pun belom wat lagi kuih bakar utk iftar kali ini...musti mau cuba la .......
Assalamualaikum Yatie..harum semerbak seluruh rumah masa bakar kuih ni kan, akak pun dah cuba resepi ni mmg sedap..
ReplyDeleteSelamat Berpuasa jua buat Yatie sekeluarga..
Terima kasih kak yati..suka resepi ni mudah dan sedap...nyum nyum..suka sangggaaat♡♡♡
ReplyDelete