Semalam tengahari saya buatlah juga biskut yg ringkas tapi amat popular di kalangan blogger masakan. Bila tngk bahan2 tu ringkas sangat, pastu takyah guna terap segala...cuma bulat2kan, leperkan dan tekan dngn garpu...sekejap je dah siap. Saya buatlah 2 adunan sekali, alang2 dah buat biarlah lebih sikit. Kali ni anak yg bongsu menolong dan tak sabar nak merasa. Bila satu bakaran siap, dialah tak sabar nak merasa.....last2 satu loyang dia sendiri yg makan. Tak kisahlah, walau simple kuih ni tapi sedap. Bila time berbuka, apa lagi kakak dan abangnya....merasalah biskut german ni, wow semuanya kata sedap sbb ranggup sangat. Diaorang pun tanya bila masa mama buat biskut ni...nape tak tunggu diaorang...hehehehe.... Bila dah merasa tu, takleh berhenti, nak lagi dan lagi dan lagiiiiii...
Terima kasih pada Rima kerana berkongsi resepi yg mudah dan sedap ni. Kali ni saya kopipes dari Mat Gebu. Ramai juga kawan2 yg dah mencubanya, antaranya K.Nor, Ika, Ita, Diana dan tak berapa ingatlah....maaf ya. Terima kasih sekali lagi. Izinkan Yatie kongsikan kat sini pula ya.Jom kita semak bahan2 yg di perlukan.
BAHAN-BAHANNYA :-)
- 125 gram mentega
- 125 gram tepung kentang/potato starch (boleh beli kat kedai baking)
- 80 gram tepung halus (mat guna tepung gandum)
- 40 gram gula aising, diayak
- Secubit garam (resipi asal tak letak)
- Satukan tepung kentang dan tepung gandun, ayak dan ketepikan. Putar mentega dengan gula aising hingga sebati, masukkan garam. Perlahan kelajuan dan masukkan tepung sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yang lembut. Rehat kan sekejap.
- Ambil sedikit adunan (mat guna 1/2 camca besar, sama macam Rima), kemudian bulat2kan dan susuh atas dulang pembakar. Celup garfu dalam air dan tekan atas bebola tadi hingga sedikit leper dan membentuk corak. Buat hingga siap.
- Bakar dalam oven yang telah dipanaakan pada suhu 175C selama 15 minit (mat tambah lagi 5 minit untuk mendapat biskut yang sedikit garing). Sejukkan atas jaringan sepenuhnya sebelum disimpan dalam bekas kedap udara....
Salam kak, tu diaaaaa beskut pertama dah siap!!! :D kita pun belum buat lagi german cookies tuk raya ni mmg masuk list lagi resepi nii :D tak sabo nk tunggu beskut akak seterusnyer :D
ReplyDeletesimple'y...sesuai utk org yg bkrja n ada ank kecik x smpat nk wt kuih.hehek...rsa dia cmna yer...?nk wt lah
ReplyDeletedah masuk dlm list dah ni.akak pun nak buat gak german cookies ni..nampak sedap tu yatie..:)
ReplyDeletegebu nampak biskut ni..nak try jugak.
ReplyDeletewahhhh..... kak yatie dh stat buat kuih raya... pasni sure berderet2 resepi kuih raya kan..
ReplyDeleteYatie
ReplyDeleteaiii u pun dah buat arr?? kita jer kuih raya ada sket punya malass arr..tapi hajat dihati menggunung nak wat..last2 kita beli jer..but hten tgk ni GC tak leh tahan arr...
Assalamualaikum..tengok kukis ni mcm best je ni, kalau dh anak2 Yatie kata sedap ni rasa nak try la buat..Akak pejam sebelah mata tengok talam ubi kat bawah tu, sgt2 mengancam rupanya..terliur dah aiii!!
ReplyDeletesemua cakap best sekut ni kan. compom nak kena buat gak ni
ReplyDeletesalam kak yatie.. ramai dah buat biskut ni ye.. teringin gak rasa nak buat.. bila ada mood ni nak buat biskut raya..:)
ReplyDeleteDah start wat sekut dah..sue ja blum start lagi..heee
ReplyDeleteAssalamualaikum kak..
ReplyDeleteSaya cadang nak buat. Tengok2 tepung potato takde. Harap2 misi hujung minggu ni menjadi.
salam dek yatie manis...
ReplyDeletewah dah buat cekut raya dah .. kak ilah tak mau buat mod blm ada... putih melepak mcm pipi yatie niii hehehe bodek2 nak minta rasa sebalang boleh tak??hehehe
tengok banyak dah buat biskut nie..kayrul asyik jer kumpul resepi..seru nak buat tak datang2 lagi..hehehhe
ReplyDeletekalau singgah sini kak, semua resepi yg ada nak cuba buat hehe.. masa jer belum betul2 ada .. bila baca anak2 akak kata sedap.. tiba2 terliur pulak hihi..
ReplyDelete@ijayuji
ReplyDeletewkmsalam, ni kira percubaan pertama biskut raya Ika..saje panas2kan oven dulu...tngklah kalau rajin nnti akan menyusul biskut 2 dan 3 dan 4 dan.....hehehehe...
@ibu syafiq
ReplyDeletemmng simple dan sedap biskut ni..rasanya ala2 biskut butter/suji....tapi mmng best...ranggup dan cair di mulut..walaaaaa..
@anymz
ReplyDeletemmng sedap kak sekut ni..cubalah..
@hani@debumelukut
ReplyDeletecubalah, mmng best biskut ni..lagipun simple jek..
@tun_telani
ReplyDeletealaaaa baru 1 jenis je...saje panas2kan oven...
@Yat Maria
ReplyDeletetulah Yat, Yatie pun tngh malas ni sebenornya..suka buat, tapi nak nunggu bakor tu yg lama..walaweiiii..
@AZLINA
ReplyDeletewkmsalam, cubalah kak..mmng mudah dan sedap biskut german ni...talam ubi tu mmng kegemaran Yatie..maunya 1/2 loyang yatie yg makan sendiri..burukkan...hehehehe..
@izahdaut
ReplyDeletemmng sedap Izah sekut ni...buatlah dngn Bais dan Muaz..sure diaorang suka buat bebola tu..pastu Izah tukang tekan dngn garfu....uwaaaa bekerjasama gitewwww anak beranak..ekekekee..
@Juwita Jamaludin
ReplyDeletewkmsalam, buatlah Ita..mudah dan sedap..
@ibh
ReplyDeletealaaaaa baru 1 jenis je...mood merundumlah....hehehehe..
@Kak Sam
ReplyDeleteharap2 begitulah kak sam, biskut ni mmng sedap..yg penting tak bnyk bahan dan mudah..cubalah..
@ilahjy
ReplyDeletewkmsalam K.Ilah Cayanggggg,
tq kak...cubalah kak..mmng sedap kuih ni..mudah plk tu..
@kayrul-shah
ReplyDeletetakpelah pelan..lama2 mood mengookies tu dtnglah..cubalah biskut yg mudah ni..sedap plk tu..
@atie aizam
ReplyDeleteakak pun sama, teruja bila singgah blog kawan2..semuanya nak di buat..tapi tak laratlah..hehehehe..buat sekut yg mudah dan sedap jek..
Salam kak Yatie, saya teringin nak buat biskut ni tapi tak de penimbang, boleh tak akak bagi dalam sukatan cawan? terima kasih ye kak..
ReplyDeleteshida, putrajaya
Tq sharing resipi ini...
ReplyDelete