Bahan Utk Di tumbuk
- 1 sudu besar lada putih
- 1 inci halia
- 3 ulas bwng putih
- 6 ulas bwng merah
- 1 kg ikan kerisi
- 4 cwn air
- Daun sup, daun bawang(cincang) dan bawang goreng- utk taburan
- 1 btng kayu manis, 1 kntm bnga lawang, 2 biji buah pelaga
- Ikan di siang, cuci dan toskan.
- Tumbuk lada putih hingga lumat dan tumbuk bhn2 yg lain sehingga lumat.
- Panaskan minyak dan tumiskan bhn2 tumis, masukkan bahan2 tumbuk tadi dan tumis sehingga naik minyak.
- Masukkan sedikit air, biarkan mendidih.....masukkan ikan dan kacau sedikit.
- Tambah air lagi jika perlu. Masukkan garam dan perasakan.
- Sekiranya dah ok, matikan api dan angkat. Letak dlm mangkuk dan taburkan bwng goreng dan daun sup/bawang. Sedia utk di hidangkan.
salam yatie,
ReplyDeleteterliur dah tgk sup ikan kerisi ni...sy selalu goreng gitu jer...sedap makan ngan nasi panas2...
sedapnyer klu dpt irup kuah dier kak... sejuk2 nih layannnn...
ReplyDeletenak sup ikan ni..macam fresh je rasa dia kan... nak pau jugak kak..lama tak makan pau..
ReplyDeletesalam kak,sup ni kalau guna ika fresh...perhhh...sedapp gila ni...
ReplyDeleteSalam Yatie...
ReplyDeleteInsyaallah doa2 ibu sentisa di makbulkan Allah.. anak2 akak pon tengah exam akhir tahun,ikan kerisi klu di buat sup mmg sedap makan pulak ngan sambal kicap... anak2 mesti sukee kan... rohmatnyerr..
salam yatie..nak cop resepi ni ya..resepi yang sihat:)
ReplyDeletesalam kak, tgk sup ikan ni nmpak sedapppp ..... boleh yer saya salin resepi ni..
ReplyDelete