Thursday, November 18, 2010

Rendang Ayam Gaharu

Assalammualaikum dan selamat sejahtera semua. Macamana dngn sambutan Aidiladha di tempat kawan2 semua? Rasanya tentu di sambut meriah, apa lagi sesetengahnya dapat melihat sendiri ibadah korban di jalankan. Bagi saya alhamdulillah, raya di sambut sederhana tetapi meriah...yg paling seronok dapat berjumpa keluarga tersayang dan sama2 menikmati juadah yg sangat sedap di pagi raya. Dalam kegembiraan menikmati hidangan, tak di lupa juga pada saudara2 kita yg kurang bernasib baik, jadi kita sentiasalah mensyukuri atas nikmat yg Allah kurniakan kepada kita.

Oklah di sini saya ingin berkongsi resepi rendang ayam gaharu yg saya masak semalam. Rendang ni sedap sangat, boleh di masak kering dan berkuah sedikit. Saya lebih suka masak berkuah sedikit, jadi terpulanglah pada selera masing2 ya. Resepi asal adalah dari Mat Gebu yg mmng pakar memasak macam2 tu....izinkan akak C&P resepinya di sini ya Mat....terima kasih.



BAHAN-BAHANNYA :-)
  • 1 ekor ayam, dipotong 18 bahagian, cuci bersih dan toskan
  • 3 helai daun kunyit, buang urat dan hiris halus2
  • 500 ml santan
  • 2 camca besar kerisik
  • 3 keping asam gelugor
  • 2 camca besar rempah kari
  • 1 1/2 camca besar cili kisar
  • 1 camca besar gula melaka
  • Garam secukup rasa
BAHAN KISAR HALUS :-)
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 4 ulas bawang putih
  • 1 1/2 inci halia
  • 1 inci lengkuas
  • 3 biji buah keras
  • 1 inci belacan
  • 5 batang serai, hiris halus
  • 1 inci kunyit hidup
  • 25 biji cili padi siam
BAHAN TUMIS :-)
  • 1 batang kayu manis
  • 2 kuntum bunga lawang
  • 4 biji bawang merah, hiris halus
  • 2 ulas bawang putih, hiris halus
CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Satukan bahan2 kisar dengan rempah kari dan cili kisar, kacau rata. Panaskan minyak dalam kuali, masukkan bahan2 tumis dan tumis hingga harum, tambah bahan kisar tadi dan tumis hingga terbit minyak.
  2. Masukkan ayam, gaul rata dan masak hingga ayam kecut. Tambah santan, masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Kacau dan masak hingga pekat. Masukkan kerisk dan asam gelugor, kacau dan masak hingga rendang kering.
  3. Tabur dengan hirisan daun kunyit, dan masak sekejap.
  4. Rasa dan jika ok boleh matikan api. Hidangkan bersama nasi, pulut, nasi impit atau pun roti...

7 comments:

  1. KakYatie, Love datang nak grab ayam rendang tu!!! Aduiiii betul2 menggoda! :D

    ReplyDelete
  2. Sedapnya..sue tak pernah lg buat stail mcm nih..
    Rendang sue simple2 ja kak..heee

    ReplyDelete
  3. salam kak yatie..
    wawaaaa...ketupat semalam ada lagi tuu..sedap ni cicah rendang..ehem ehem...

    ReplyDelete
  4. Seedaaapnya rendang ayam nie.. terliur tgk.. :)

    ReplyDelete
  5. salam aidiladha buat yatie & family ya..
    sedap rendang ayam ni..

    ReplyDelete
  6. Salam Aidiladha k Yatie.. Sedap nampak ayam tu..Nyumm..nyumm..

    ReplyDelete
  7. Kak Yatie, kita tahu masak rendang guna rempah rendang Brahims jer.. hehe. Copy resepilah..

    ReplyDelete

Related Posts with Thumbnails