Bahan:- (lebih kurang 20 biji)
- 12gm yis (1 paket/3 sudu kecil yis)
- 3 sudu besar air utk di bancuh bersama yis
- 500 gm tepung pau/hong kong flour
- 4 sudu teh double action baking powder
- 1/2 sudu teh garam
- 220 ml air (saya guna 250 ml)
- 6 sudu besar gula
- 5 sudu besar shortening
- Inti kesukaan - saya letak inti kari keledek
- Campurkan yis dan air, kacau. Biar selama 15min.
- Ayak tepung dan double action baking powder.
- Masukkan garam n gula, gaul rata. Buat lubang di bahagian tengahnya.
- Letak campuran yis tadi n gaul rata.
- Masukkan air dan gaul rata.
- Masukkan shortening n uli hingga jd doh yang licin dan tidak lekit di tangan. Tutup n perap selama 1-1 1/2 jam.
- Kemudian keluarkan adunan dan tumbuk2 dan uli sebentar.
- Ambik doh, letak inti dan bulatkan. Letak atas kertas minyak yang dipotong kecil2...rehatkan selama 15min.
- Kukus selama 12-15 minit. (*akak balut tutup pengukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan wap dari terkena pau)
salam
ReplyDeleterajinnya yatie buat pau..akak jarang buat hehe..sbb hasilnya tak segebu yg dibeli kat kedai/R&R...
SALAM YATIE AWALNYE MASUK DAPOOO...kita tukar sarapan nak tak? kek karamel dgn pau gebusss
ReplyDeletesalam kak yatie...
ReplyDeletewawawaaa..rajinnya akak mengepau....saya rasa last buat tahun lepas tak..haha punya lah lama, dah berkurun...
salam yatie,rajin nya menguli..akak ni kan,dah lama tul beli tepung pau tu,entah bila lah nak buat..heeee..malasnya..hihi
ReplyDeletesalam kak..
ReplyDeletegebunyer nengok pau akak! cantik jerk tak berkedut..ishhhh.. macam nak buat nengok lama2..
salam kak..mai nk mtak pau kak utk bkpes niii..nk 5 bjik ye kak..rjin snguh kakak kita ni msk mcm2..bestnya klu duk sblah umah akak kan..hehe..
ReplyDeleteSalam Yatie....semua yang ada kat dapur Yatie sering menggangu tidor Akak....dok melayang depan mata....tapi hari ni Akak buat lagi kuih lapis [pisang....hehehe...jom kita kongsi juadah nak tak?
ReplyDeleteSalam Yatie,
ReplyDeleterajinnya Yatie buat pau, akak tak pernah buat sebab rasa macam leceh je