Ikan yang belum dikukus..dok mengadap sesama sendiri....
Bahan-bahan ( 5 - 6 orang )
- 1 ekor ikan siakap (ikan merah/kerapu atau ikan bawal putih pun ok(
- 1/2 camca teh garam
- 1/2 camca teh tepung jagung
- 1/2 camca teh lada sulah
- 3 camca besar jus limau kasturi*
- 1 1/2 camca besar minyak masak*
- 1 1/2 camca teh gula*
- 1/2 camca teh garam*
- 5 - 10 biji cili padi, dihiris*
- 2 batang serai, dihiris halus*
- 1/2 kuntum bunga kantan, dihiris*
- 1 helai daun limau purut, dihiris halus*
- 1/2 inci halia muda. dihiris halus*
- 2 ulas bawang putih, dihiris halus*
- 1/2 camca teh tepung jagung*
- 1/2 camca teh serbuk pati ikan bilis atau 1/2 kiub pati ikan bilis maggi*.
- Ikan dicuci bersih dan lumurkan dgn garam, tepung jagung dan serbuk lada sulah. Ketepikan sementara membuat sosnya.
- Dalam satu bekas satukan kesemua bahan sos (yang bertanda '*") hingga sebati. Ketepikan.
- Panaskan kukusan dan sediakan bekas tahan panas. Letak ikan tadi ke dalam bekas tahan panas dan tuangkan sosnya rata termasuk bahagian dalam belahan perutnya.
- Kukus kurang lebih 10 minit bergantung pada saiz ikan atau apa bila daging ikan bertukar menjadi putih. Siap untuk dihidangkan dgn nasi hangat.
- Selok-eloknya dimakan segera selepas proses mengukus.
kak yatie, sedapnya siakap kukus, kalau balik kampung, mak mas selalu buatkan....
ReplyDeletesalam yatie, k.nor dah acapkali masak menu ni, sebelum jd blogger lg hehe. amik resipi kat myr dulu.. mmg sedap kan..
ReplyDeletesedapnyaaaaaaaaaaaaa ikan kukus ni. banyak tomato pulak tu. fevret miza ni. terliur lah kak :)
ReplyDeletefuh sedap nmpknye ikn neh..tak nah buat lagi ni.harus dicubaa
ReplyDeleteperghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh
ReplyDeleteMas,
ReplyDeleteMmng sedap siakap kukus ni...sbb tu akak masak 2 ekor..takut tak cukup....uwaa untungnya Mas,mak masakan ikan kukus ni....kalau mak akak masak2 mcm ni dia tak gemar...dia suka masak sweet sour klau ikan siakap ni...
K.Nor,
wkmsalam, dulu masak ikut resepi sendiri...sejak berblogging ni teruja nak cuba resepi dari kwn2...mmng tak mengecewakan...sedapppppp...
Miza,
ReplyDeletemmng sedap ikan siakap kukus ni....makan masa baru masak....fulamakkkk sedap tul...
Izah,
Cubalah....mmng best sangat.......
Hazen,
perghhhhhhh....mmng best....thanks sudi singgah...
wah sedap nyer yatie
ReplyDeletewaduhh kak atie..lapo nie..hujan2 ni klu dpt mkn nasi ngan ikan kukus tu..berselera you..nnt lyza nk cubala..
ReplyDeletesalam kak.... baru jerk mengukus aritu mcm nk nguius ikan lagik jerk! sedapnyerr....
ReplyDeleteyatie... nak cubalah resepi yang ini... copy ya
ReplyDeleteAduh kak yatie sedapnya ikan kukus nie...
ReplyDeletewow..
ReplyDeletekak ayu nak cuba masak utk en zalie..selalu masak tak guna bunga kantan..nak cuba lah
tq yer
tgh copy rsp ye kak, ptg ni nak buat..:))
ReplyDelete