BAHAN-BAHAN NASI DAGANG :-)
- 800 g beras siam*
- 200 g beras pulut*(*disatukan, gaul rata, cuci dan rendam 4 jam)
- 1200 ml santan
- 1 camca teh garam
- 1/2 camca teh gula
- 10 biji bawang merah, hiris
- 2 cm halia, hiris halus
- 1 camca besar halba
- Siapkan kukusan, alas dasar kukus dengan daun pisang@aluminium foil, bocor2 kan. Beras ditoskan dan masuk dalam kukusan dan kukus 20 minit.
- Sementara itu, satukan santan dengan garam dan gula, kacau rata2.
- Keluarkan beras dari kukusan tadi dan masukkan dalam bekas besar.
- Gaul dengan bawang merah hiris, halia hiris, halba dan juga santan tadi (tuang sikit2 hingga habis).
- Gaul rata2 kemudian masukkan balik dalam kukusan, lubang2kan sikit nasi tadi dan sambung mengukus selamat 45 - 50 minit atau hingga nasi masak.
- Gemburkan nasi dan boleh dihidangkan bersama gulai dan acar tadi....
akak..saya pernh guna resepi CM versi tanak..memang law dan lembutt nasi dagang nyaa..tak yah kukus..hihi..kerja senang kan
ReplyDeleteizah mmg nak senang jerrr tp makan nak yg lemak2 jer wakakakaka
ReplyDeleteKAk yatieee!!!! sedapnyer! kita tak jumpa tongkol lagilah! nanti kalau g pasar jumpa nak buat nasi dagang jugaklah! jeles kita!
salam yatie,
ReplyDeletepastry puff tu yatie beli kat johor kat giant sebelah mana ya?, selalu juga cari tak jumpa..bahagian frozen sebelah fries ke?..bolehlah masuk johor beli nanti..
salam yatie..akak jugak suka nasi dagang..tapi tak pernah masak sendiri..
ReplyDeletesekarang ni nak bei pun susah..tak de orang jual..
teringin la pulak..tengok resepi yatie ni..nak masak sendiri takut tak menjadi..
Salam Yatie, saya pun suka makan nasi dagang.
ReplyDeleteGulai ikan tu guna rempah dari Kelantan ke?
salam kak... lapa nih petang2 jalan sini..ader lagi kak? sodap tuhhhh...kite pong sejak2 dah tau bleh masak tanak, mls terus nak kukus2.... senang kerejer kan kak kan...
ReplyDeletesalam kak..nmpk ns ni trus berbunyi2 cacing dlm perut nih..haihhh,kecur jdnye..tumpg mkn kak ye...
ReplyDeletehamm...dah menjadi lah tu. sedap nya nampak dlm gambar.. esok kena cari nasi dagang kat kedai ni..
ReplyDeleteMMMM pandai nyer kak.....sedap je ngan ikan kayu eik....org ganu ni pun, cam Ayu tak pernah wat nasi dagang....hu3....malu malu malu.......
ReplyDeleteIzah,
ReplyDeleteSblm ni pernah nmpk kat blog sape ntah nasi dagang versi tanak....bila cari2 tak jumpa....masa ni gulai ikan tongkol dah siap dngn acar sekali....apa lagi, keje mudah...masukkan je dlm rice cooker...air agak2 mcm masak nasi biasalah...(nak mkn kena pandai2 sendiri...kih3..)
tapi mmng berbaloi..sedap..
Ika,
Sejak balik Msia, baru nilah akak beli ikan tongkol...lagi pun suami akak tak berapa suka ikan tongkol....bila masak mcm ni...waduuhhh sedap hingga menjilat jari you...akak lagilah suka..harap2 Ika jumpa ya ikan tongkol tu..
Ayu,
Puff pastry tu ada dekat2 dngn roti canai...yatie jumpa aritu pun kebetulan...masa tak cari jumpa...masa cari tak jumpa2....tak pun Ayu tanya je orng yg jaga kat situ...
Kak Erna,
ReplyDeleteMesti jadi punya kak...cubalah...yakin boleh...
Azian,
Wkmsalam,gulai ikan tu guna kari je..nnt yatie n3...resepi Mat Gebu gak..tapi sedap..
Hana,
wkmsalam, mmng senang dan cepat masak nasi dagang cara mcm ni...ada lagi ni, jom kita mkn sama2..
Kamalia,
ReplyDeletewkmsalam, alahai ciannya..jom2 makan kat sini je..akak masak banyak ni...sila...sila...
Mata Hati,
terima kasih singgah sini..kalau senang dapat nasi tu, mmng akak beli je....tapi puas hati buat sendirilah dik..
Ayu Syafieza,
nak makan kena pepandai sendiri Ayu...perut sendiri gak yg kenyang..hihihi...
kak yati....sedapnya nasi dagang...mas selalu beli jer..tak pernah buat lagi...
ReplyDeleteSalam tuan umah....,
ReplyDeleteYg ni nasi dagang Terngganu. Lps ni buat nasi dagang Kelantan pulak. Kna gna beras khusus utk nasi dagang tu.