Bahan-Bahan
- 4 keping tempe
- 1 mangkuk sedang kobis yg di hiris
- 1 btng lada merah-potong serong
- 1/2 cwn ikan bilis*
- 3 ulas bwng putih*
- 5 biji bwng merah*
- 5 biji cili hijau/merah*
- 1 inci lengkuas*
- 1 cwn air
- 1 cwn santan pekat
- sedikit minyak utk menumis
- Tempe di potong serong, kobis di hiris, cuci dan ketepikan dulu.
- Tumbuk bahan2 yg bertanda* sehingga sedikit lumat.
- Panaskan minyak dan tumis bahan2 yg di tumbuk, tumis sehingga naik minyak.
- Masukkan tempe yg dipotong serong dan kacau. Masukkan air dan gaul lagi.
- Setelah hampir separuh masak, masukkan santan dan masukkan pula kobis yg di hiris.
- Masukkan garam secukup rasa dan masukkan lada merah yg di potong serong.
- Gaul sebati dan perasakan...masak hingga mendidih. Setelah siap matikan api dan bolehlah di hidangkan.
mak aih sedapnya..=)
ReplyDeletekak yatiey... mmg sedap masak cam gini... siap btambah2 la mkn nasi :)
ReplyDeleteakak dtg lambat la yatie,naik bas sangkut2.ada lagi tak sayur ni?pebret akak tempe2 ni tau.
ReplyDeletegoreng pisang kat bawah tu pun nampak sedaaaaap sgt..huhu
Kalamhati= mmng sedap msk tempe mcm ni...
ReplyDeleteMoklong= betul tu....nasi kena lebih, lauk pun lebih gak...kih3..
Anymz= selera kita samalah...yatie suka msk tempe mcm ni..pedas2 sikit lagi sedap....pisang bukan sebarang pisang tu.....tanduk youuuuu...hi3..
resepi yg simple....besnya...thnks sbb bagi idea apa yg nk dimasak ari nii..hehhee
ReplyDelete