BAHAN-BAHANNYA :-)
- 500 gram daging batang pinang, hiris nipis, cuci dan toskan*
- 1 inci halia, tumbuk lumat*
- 3 ulas bawang putih, tumbuk lumat*(*disatukan dan perap 30 minit)
- 2 helai daun limau purut
- 1 helai daun pandan, disimpul
- 1 batang serai, dititik
- 1 cawan air
- 1/2 camca besar gula melaka
- 1 biji tomato-potong dadu (saya tambah)
- 2 camca besar sos tomato (saya tambah)
- Garam secukup rasa
- 2 biji tomato merah
- 4 biji cili merah
- 2 biji buah keras
- 1 biji bawang besar
- 1/2 inci halia
- 3 ulas bawang putih
- 1/2 camca besar ketumbar biji -saya guna serbuk je
- 1/2 camca teh jintan halus -guna serbuk je
- 1/2 camca teh jintan kasar -guna serbuk je
- Panaskan minyak dalam kuali, tumis bahan kisar halus, serai, daun limau purut dan daun pandan hingga harum dan terbit minyak.
- Masukkan daging, gaul rata dan biar daging kecut sedikit.
- Tuang air, gaul dan biar mendidih.
- Kecilkan api dan masak hingga daging lembut dan kuah pekat.
- Masukkan gula melaka dan garam secukup rasa. Masak sekejap lagi.
- Kalau nak kering biarkan lagi sekejap. Boleh diangkat dan hidangkan bersama nasi mentega kismis atau nasi putih biasa.
salam;)
ReplyDeleteaduhaii..memanh menggugat selera malam2 camni..:)Tq utk resepi:)
salam
ReplyDeletekak yatie, mai hulur kat kulaijaya sikit sebelum sampai sedenak yer...heheheh
memang mengecurkan lah....
salam kak...tak sihat ke...mas pun baru baik dari sakit kepala ngan sakit tekak...
ReplyDeleteminum air masak banyak2 kak...
daging tomato tu tetap nmpk sedap sangat...he..he..
seleranya tengok daging tomato akak... leh masuk list nih! moga cepat sembuh kak...
ReplyDeletesalam.
ReplyDeletesedap nampak gayanya tu....
salam yatie sedap nmpk dgg tomato tu
ReplyDeletekak yatie sedapnya lauk ayam nie... boleh kasi sedikit tak untuk berbuka puasa nie..
ReplyDelete