Bahan-Bahan
- 1 ekor ayam
- 3 ulas bawang putih ( diketuk )
- 1 biji bawang besar ( dihiris )
- 2 sudu makan pes tomyam
- 10 biji cili api ( di masukkan sebiji sebiji atau di ketuk )
- 1 batang serai ( di ketuk )
- 1 sudu makan air perahan limau nipis
- 2 sudu besar sos cili ( resepi asal tak letak )
- 1 biji buah tomato ( belah 6 )
- garam
- sedikit gula ( optional )
- minyak masak secukupnya
- daun limau purut
- Panaskan minyak, goreng ayam hingga masak ( jangan terlalu garing ). Ketepikan.
- Panaskan minyak tumis bawang putih, bawang besar, serai, cili padi dan pes tomyam hingga wangi.
- Masukkan sedikit air, jus limau,sos cili dan garam.
- Masukkan ayam dan masak hingga pekat.
- Last sekali masukkan tomato dan daun limau purut. Bolehlah di hidangkan.
terliurnya tengok ayam tomyam tu....mesti try wat nnti....copy resepi yer kak...
ReplyDeleteakak dah sihat ke...
ada rasa cam paprik tak kak, ermmm.. dapnyaaaa
ReplyDeleteermmm sedapnya! nie rasa nk makan jer nie
ReplyDeletesedap sedap....saya pun dah buat..ada kelainan kan pada masakan ayam tuu
ReplyDeleteermm sedapnya yatie ayam tu... saya pun suka masak cam tu... rasanya memang sedap dan ada kelainan kan!! anyway thanks sudi cuba resepi tu...
ReplyDeletebolehlah cuba nanti...nampak sedap bangat tuh!
ReplyDeleteuihh... ngencessss kak yatie tgk ayam tomyam tu... ishhhh...
ReplyDelete