Bahan-bahan :
- 1 cawan gula pasir*
- 1 cawan gula merah*
- 1 1/2 cwn air*
- 3 helai daun pandan*(*di masak..)
- 1 1/2 cwn tepung gandum
- 1/2 cwn tepung ubi
- 1/2 cwn tepung beras
- sedikit garam
- 3 sudu besar air kapur
- 3 cwn air
- Loyang atau acuan kuih lompang yang disapukan dengan sedikit minyak masak
- Kelapa parut + garam
- Gunakan 1 1/2 cawan air untuk memasak gula pasir, gula merah dan daun pandan.
- Masak hingga gula larut. Ketepikan dan sejukkan dulu.
- Ayak ke semua tepung dan masukkan 3 cawan air ke dalam bancuhan air gula.
- Masukkan air kapur dan kacau sebati.
- Tapis air gula ke dalam tepung - Gaul rata.Tapis bancuhan tepung untuk mengelakkan dari berketul-ketul.(Blend semuanya pun senang..)
- Kacau seketika di atas api yg kecil supaya kelihatan agak pekat tapi jangan sampai bertukar menjadi kanji.
- Sapu loyang/acuan dengan minyak masak supaya kuih mudah dikeluarkan.
- Kukus loyang/acuan dahulu tanpa isi.
- Tuang bancuhan tepung ke dalam loyang dan kukus selama 45 minit atau sehingga masak.
- =>Kalau guna acuan lompang/acuan kecil, masa kukus adalah 15 minit.
- Bagi yang mengukus di dalam loyang, kuih akan kelihatan lembik dan berair sedikit.
- Ambil sehelai kitchen tissue dan letakkan di permukaan kuih agar air itu dapat diserap.
- Sejukkan kuih baru dikeluarkan dari acuan.
- Boleh dihidang dengan kelapa parut bercampur sedikit garam yg telah dikukus juga seketika supaya tahan lama
memang feberet saya juga
ReplyDeleteKuih kegemaran kita ni...esok ingat nk buat guna resepi yati lak...hi3
ReplyDeleteakakkkkkkkkk.. mcm tau tau je semalam saya duk teringin nak mkan kaswi,,memang duk belek2 blog akak, tetibe kuor resepi..dasatt..ni makan sengsorang jeke..hulur la kat jiran nihaa..hehe
ReplyDeletesedapnya lama dh tak mkn kaswi...mana nak cari kapur kat doha ni
ReplyDeleteyatie..kegemaran akak jugak ni..tima kasih resepi..nak cari masa ni..nak buat jugak..ari ni nak pi kenduri dulu..insyaallah..harap2 menjadi nanti kuih nya..
ReplyDeletesalam kak, maceh tanya khabar, mas ngan anak2 tak sihat dari raya ari tu, alhamdudillah, anak2 dah sihat, tinggal mas jer yg batuk ngan pahit mulut lagi...
ReplyDeletetapi kan , tengok kuih kaswi akak tu, jadi teringin lak..nnti dah sihat betul2 nk try wat gak....
peberet kuih ada kat sini.... ishhhhh!!!!... terguda ai kak yatie... hehehe...
ReplyDeleteyatie!!! selalu je masak kuih pebret kak rose... ni yg x tahan nih... nak kena wat gak!
ReplyDeletesalam yatie,
ReplyDeleteuish sedapnya nampak kuih kaswi yatie tu..dah lama pulak kita tak buat kuih kaswi ni..
salam kak... kite sukerrr kuih kaswi! lama btol tk buat... tpg ubi da abes... sob sob sob.......
ReplyDeleteA KL Citizen,
ReplyDeleteOw suka juga ya...mmng sedap kuih ni..
CT,
cubalah..mudah dan sedap kuih kaswi ni..
Izah,
Iyeke...kalau dekat maunya akak dah beri sepiring besor...takpelah, Izah rajin...buat sendiri ya...hi3..
Lela,
ReplyDeleteOw kat Doha takde kapor ke....cubalah cari kat kedai Asia ke..atau suruh mak pos jek...hi3..
Kak Erna,
Cubalah kak..mudah dan sedap kuih ni...pasti menjadi punya..
Mas,
wkmsalam, ow samalah akak pun sakit tekak ni...tapi makan tetap makan...kih3...cubalah..
Anawahid,
ReplyDeleteow suka gak ya....samalah kita...kuih yg kenyal2 manja....hah3...
Kak Rose,
Yatie mmng suka kuih2 mcm ni kak...kuih yg kukus2...ow samalah selera kita ya..
Ayu,
wkmsalam, kuih yg simple mimple je Ayu...tapi Yatie mmng suka kuih2 mcm ni...cubalah..
Hana,
wkmsalam, ow suka gak ya...gantikan dngn tpng jagung pun boleh...cubalah...menjadi punyerrr..
Assalamualaikumwbh kak Yatie...au minta izin copy paste resepi ya......thanks...emmmuah!
ReplyDeleteAs salam...saya dah cuba bbrp kue talam ytie... Mmg sedap..tkasih
ReplyDeletesalam..k.yatie guna cawan metrik ke utk resepi kuih ni..
ReplyDelete