Bahan-Bahan
- 250 gm bendi( saya masak lebih..)
- 1/2 sudu kecil garam
- 1 sudu kecil minyak masak
- Air secukupnya utk celur bendi
- Buangkan hujung dan pangkal bendi, cuci dan toskan.
- Didihkan air dan masukkan sedikit garam dan sedikit minyak.
- Celur bendi dlm 5 minit atau agak2 masak tetapi masih segar.
- Setelah siap, angkat dan toskan...seeloknya tuang di dlm air sejuk, kemudian toskan.Siap dan bolehlah di hidangkan bersama kuah asam
- 5 biji cili padi merah
- 5 biji cili padi hijau
- sedikit belacan-di bakar
- sedikit garam
- 1 sudu besar gula
- 2 sudu besar asam jawa
- 1 cwn air masak- utk di bancuh bersama asam jawa
- Bakar belacan, angkat dan tumbuk bersama cili padi merah dan hijau.
- Setelah siap, letak dlm mangkuk dan campurkan bersama sedikit garam dan gula.
- Masukkan air masak yg di bancuh bersama asam jawa dan gaul sebati.
- Siap dan boleh di makan bersama bendi, pucuk ubi, kangkung dan jantung pisang yg di celur.
Amboi kak yatie sedapnya bendi cicah dgn air Asam tue... Bagi sikit untuk tgh nie boleh ke???
ReplyDeleteoo ni bendi yg cicah air asam aritu ek... mesti sedap gak ni yatie..
ReplyDeletetak pernah pulak cicah asam..eh boleh try ni.. pandai nyer dak kecik makan sayur.cemana akak ajor ye
ReplyDeletesalam yatie...
ReplyDeletesedapnya bendi tu. akak suka makan bendi, masak apa2 pun tak pe, asalkan rangup2 gitu! terliur dah ni....!!
wahhh.buat saya terliur....bendi mmg my favorite
ReplyDeleteSalam Yatie..
ReplyDeleteWoww...fresh nyer bendi yang yatie celur tu...
semasa nak celur tu.. yatie letak sedikit minyak yer... sebab tu ke.. bendi celur nampak fresh.. sedapp nyer...
Qira,
ReplyDeleteMmng sedap bendi celur dngn kuah asam ni...kalau dekat akak dah bagi rasa...ni jauhlah, Qira wat sendiri ya....mudah je...
K.Nor,
Inilah kuah asam yg Yatie cakap aritu...cubalah kak, mmng sedap..uish terasa kesedapannya ni..
Izah,
Mmng sedap kuah asam ni..cubalah baru tau camne rasanya...akak cakap kat anak akak, kalau tak makan sayur lambat besar dan tak tinggi2....tu yg diaorng mmng suka mkn sayur...masa dari kecik lagi akak kalau suap nasi tu mmng selitkan sayur...alhamdulillah bab sayur2 diaorng mmng tak tolak...
Kak Ita,
ReplyDeletewkmsalam, mmng sedap masak apa pun bendi ni...cuba akak rasa yg mkn dngn kuah asam ni....mau tak cukup 250gm tu sorang....kih3...
Kuntumz,
Thanks sudi singgah sini....terliur ke, cubalah buat,mmng sedap..
K.Ede,
wkmsalam, mmng letak minyak sikit..bendi akan cantik berkilat dan warna hijaunya menawan...nmpk fresh..cubalah..
kita suka cecah sambal belacan jer, 1/2 kg bendi leh abis.. hihihi
ReplyDeletesalam kak yatie...
ReplyDeletesodap je nampak bendi tuh kak.... nyummeh....
goreng ngan sambal belacan pon sodap.... eiisshhh
// klik sinie jom ke blog mimie azimask :D ... //
haaa.. yg ni mmg peberet zura.. sedapp ooo.. ekeke..
ReplyDeletesalam kak...penat kyuh bsikal nk mai tmpang mratah bendi kak tu..cdpnyeee..
ReplyDelete